Krumplipürével dobálták meg Monet festményét Németországban

környezetvédelem
2022 október 23., 16:46
comments 12

Vasárnap egy német környezetvédelmi csoport tagjai krumplipürével dobálták meg Claude Monet Szénakazal című festményét egy potsdami múzeumban. Hasonló akció a múlt héten történt Londonban, amikor a Stop Oil környezetvédelmi csoport tagjai paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh egyik festményét.

A német Letzte Generation (Utolsó generáció) nevű aktivista csoport tagja a festmény leöntése után a falhoz ragasztották a kezeiket. A festményt természetesen üvegréteg védi, ezért nem lett baja. A londoni aktivista csoporthoz hasonlóan a német fiatalok a mutatványt ébresztőnek szánták a közelgő éghajlati katasztrófa miatt.

„Az emberek éheznek, az emberek megfagynak, emberek halnak meg” – mondta az egyik aktivista a Letzte Generation által Twitteren közzétett videóban.

„Klímakatasztrófában vagyunk, és paradicsomlevestől vagy a krumplipürétől féltesz egy festményt? Tudod én mitől félek? Attól, hogy a tudósok azt mondják, hogy 2050-ben már nem fogunk tudni enni adni a családjainknak” – mondta a tüntető. „Krumplipüré kell egy festményre, hogy ezt meghalljuk? Ez a festmény semmit sem fog érni, ha az ételért kell verekednünk. Mikor kezdünk el figyelni? Mikor kezdjük el végre hallgatni és abbahagyni azt, ahogy eddig csináltuk?

A Letzte Generation tagjai tavaly éhségsztrájkot rendeztek a berlini Reichstag épülete előtt, hogy tiltakozzanak a politikai fellépés hiánya miatt, az év elején pedig Németország legforgalmasabb autópályáját foglalták el. Erről a fajta újgenerációs klímavédelemről itt írtunk bővebben. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt