Újgenerációs klímavédelem: meddig és miért?

környezetvédelem
2022 október 18., 17:57
comments 9
A Just Stop Oil és a paradicsomleveses Napraforgók
photo_camera A Just Stop Oil és a paradicsomleveses Napraforgók Fotó: JUST STOP OIL / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Október 14-én paradicsomlevessel öntötték le a londoni Nemzeti Galériában a világ egyik legismertebb festményét, Vincent van Gogh Napraforgóit. A leves magát a festményt nem károsította, mivel azt évek óta üveg védi, így a paradicsomos lé csak azon toccsant szét. Az akciót két fiatal klímaaktivista hajtotta végre, akik oda is ragasztották magukat a falhoz, amin a posztimpresszionista festmény lóg.

„Mi ér többet, a művészet vagy az élet? … Többet ér, mint az étel? Többet, mint az igazságosság? Jobban aggódsz egy festmény védelme miatt, mint az emberek és a bolygónk védelme miatt?”

- többek közt ezeket a kérdéseket tették fel a Just Stop Oil (Elég az olajból) aktivistái. Látványos, a nyugati civilizáció egyik alapművénél végrehajtott akciójuk sok olyan emberrel is megismertette a radikális klíma- és környezetvédő csoportokat, akik korábban nem figyeltek oda a többnyire nagyon fiatal és nagyon elkeseredett aktivistákra.

A Just Stop Oil gyökerei az Extinction Rebellion (XR - Lázadás a kihalás ellen) 2018-as londoni megalakulásához vezethetők vissza. Az XR-rel egyértelműen a környezetvédelmi mozgalmak új generációja lépett színre. Első akciójukkal szimbolikusan is ezt igyekeztek bemutatni: a talán legismertebb környezetvédelmi szervezet, a Greenpeace londoni irodáját foglalták el rövid időre, amivel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy szerintük ideje lenne az eddig megszokottnál többet tenni a környezet és a klíma védelmében.

A magyarországi fiókszervezettel is rendelkező XR szerint a globális felmelegedés miatt a Föld lakhatatlanná válása, fajok, többek közt az ember belátható időn belüli kipusztulása olyan reális veszélyt jelent, ami ellen azonnal lépni kell. Akcióik mind arra irányulnak, hogy erre az ijesztő jövőképre felhívják a szélesebb társadalom és a döntéshozók figyelmét, és sürgős változásokra sarkallják őket.

A rövid idő alatt, elsősorban a fiatalok körében nagyon népszerűvé váló, valódi tömegmegmozdulások szervezésére is képes XR-ből, ahogy az minden hasonló mozgalom esetében történni szokott, gyorsan több kisebb frakció is kiszakadt. Elsősorban olyanok, amelyeknek az XR módszerei nem voltak elég radikálisak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.