Klímaaktivisták paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh Napraforgóit

klímaváltozás
2022 október 14., 13:17
comments 78

Paradicsomlevest öntöttek a Just Stop Oil aktivistái Vincent van Gogh Napraforgók című festményére a londoni Nemzeti Galériában, írja a Guardian.

Annyira azért nem kell aggódni, a festménynek nem esett baja, ugyanis egy üvegréteg védi. Éppen erre akarták felhívni a figyelmet a klímaaktivisták.

„Mi ér többet, a művészet vagy az élet?” – kérdezte az egyik, 21 éves aktivista Phoebe Plummer, aki a 20 éves Anna Hollanddal vett részt az akcióban. - „Többet ér, mint az étel? Többet, mint az igazságosság? Jobban aggódsz egy festmény védelme miatt, mint az emberek és a bolygónk védelme miatt?

A paradicsomlevesnek is volt üzenete: „A megélhetési költségek válsága az olajválság költségeinek része, az üzemanyag megfizethetetlen több millió fázó, éhező család számára. Még egy doboz levest sem engedhetnek meg maguknak.”

A Just Stop Oil az elmúlt két hétben ülő tiltakozásokat szervezett London belvárosi útjain, ezzel alaposan akadályozva a forgalmat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.