Évtizedek óta fejjel lefelé van kiállítva Piet Mondrian New York City 1 című műalkotása Düsseldorfban

MŰVÉSZET
2022 október 27., 18:41
comments 13

Évtizedek óta fejjel lefelé van kiállítva a holland Piet Mondrian egyik műalkotása az Észak-rajna-vesztfáliai Műgyűjteményben - derült ki a múzeum csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A düsseldorfi múzeum kiállítással tiszteleg a geometrikus absztrakció világhírű képviselője előtt születésének 150. évfordulója alkalmából. A meglepő bejelentést a Mondrian.Evolution című tárlat sajtótájékoztatóján tette Susanne Meyer-Büser kurátor.

Az 1941-ben készült, New York City 1 című kép, amin függőleges és vízszintes irányban futó, egymást keresztező sárga, kék és piros ragasztószalagok láthatók, 1980 óta része az észak-rajna-vesztfáliai tartományi gyűjteménynek.

photo_camera A befejezetlen New York City 1 a kölni Ludwig Múzeumban 2007. december 12-én. Fotó: Henning Kaiser/DDP via AFP

Az absztrakt műnek egy szinte azonos, olajfestékkel készült „testvérképe” látható a párizsi Pompidou központban, de ahhoz képest a düsseldorfi kép Mondrian 1944-es halála után nem sokkal 180 fokkal elfordítva lett kiállítva – mondta el Susanne Meyer-Büser.

A kurátor szerint egy Mondrian stúdióját ábrázoló fényképen, ami nem sokkal a művész halála után készült, a New York City 1 úgy van elhelyezve egy festőállványon, hogy a csíkok pont úgy futnak a vásznon, mint a párizsi olajfestményen. Susanne Meyer-Büser szerint a ragasztószalagok felhelyezése, a letépett végek elhelyezkedése is arra utal, hogy a kép fejjel lefelé lóg a falon.

A düsseldorfi múzeum nem tervezi, hogy megfordítja a művet, ami már így vált általánosan elfogadottá a művészettörténetben, már csak azért sem, mert attól félnek, azzal esetleg sérülhetnek a már elöregedett ragasztószalagok. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt