2035-től betiltják a belső égésű motorral hajtott új autók értékesítését az Unióban

környezet
2022 október 28., 07:02

A csütörtök este lezárult tárgyalásokon az uniós törvényhozók megállapodtak abban, hogy 2035-től betiltják a belső égésű motorral hajtott új autók értékesítését.

„Európa a nulla károsanyag-kibocsátású közlekedésre való átállást támogatja” – mondta Frans Timmermans, az EU zöld megállapodásért felelős vezetője a négy órán át tartó tárgyalások után.

A Politico azt írja, az EU elsőként lépett ebben az ügyben, de követheti őket az Egyesült Államok, ott szintén 2035-re terveznek hasonló előírásokat, ahogy „más fejlett gazdaságok is hasonló politikát fontolgatnak”. Norvégia például már 2025-re elérné ezt.

Az új uniós szabályok nem érintik a 2035-re már forgalomban lévő régebbi autókat, de a cél az, hogy 2050-re az Unión belül az összes jármű zéró károsanyag-kibocsátású legyen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.