Pontosan céloztak a vadászok Zala megyében

ÁLLAT
2022 október 29., 06:52
comments 14

A kilőhető gímszarvasbikák 66 százaléka terítékre került Zala megyében az őszi vadászaton, a trófeák közel 60 százaléka érmes lett - közölte Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel.

Szeptember 1. és október 26. között 962 külföldi és 451 hazai vadász 1413 trófeát mutatott be a hatóságnak, közülük 109 aranyérmes minősítést kapott. Hat trófea elérte a 230 pontot, ezeket az Országos Trófeabíráló Testület (OTT) bírálja felül - jelezte Lázár Attila.

A legmagasabb, 250-es pontszámot meghaladó gímbikát magyar vadász ejtette el a Válickavölgye Vadászklub területén, Bak térségében. A legnagyobb, 14,75 kilogramm trófeasúlyú kapitális nagyvadat a Zalaerdő Zrt. területén, Lenti-Mumor határában Német Nimród lőtte ki.

Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés
photo_camera Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés Fotó: SEFAG Zrt.

A 12 kilogramm trófeatömeg feletti gímbika kilövési ára - vadászterülettől függően - 18 ezer eurótól indul Zalában - ismertette Győrvári Attila megyei fővadász. Március 1-től október 26-ig 2049 külföldi vadászati engedélyt adtak ki. A bérvadászok több mint 86 százaléka német nyelvterületről érkezett a zalai erdőkbe.

Kitért arra is, hogy az ágazatban a legnagyobb problémát a magas vádkár okozza. A vadászati és halászati szakügyintéző tájékoztatása szerint a 2021/22-es vadászati évben mezőgazdasági vadkárra több mint 700 millió forintot fizettek ki a vadászatra jogosultak. A károkat a nagyvad létszámának további csökkentésével szeretnék mérsékelni. A 2022/23-as vadászati évben 8100 gímszarvas, 5400 őz, valamint 19 ezer vaddisznó elejtését tervezik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.