Egyre több az erőszakos nőgyűlölő tartalom a brit incelfórumokban

külföld
2022 október 30., 09:55
comments 32

Naponta közel ezer esetét lehet felfedezni a dehumanizáló, szélsőséges nőgyűlölő és erőszakos incel megszólalásoknak az online terekben egy brit kutatás szerint, és az incel fórumok ma nyolcszor akkora forgalommal futnak, mint 2016-ban, írják az University of Exeter kutatói.

A brit kormánynak a szélsőséges mozgalmakkal kapcsolatban tanácsot is adó kutató, Lewys Brace arról beszélt a Guardiannak, hogy míg 2016-ban naponta átlagosan 112 olyan megszólalást találtak, melyek nőkkel szemben erőszakos cselekedetekről szóltak, mostanra naponta átlagosan 849 ilyen kifejezetten erőszakos megszólalást találni.

A kutatók emellett azt találták, hogy egyre inkább összeér a szélsőjobboldal és az incel tábor, valamint hogy szerintük algoritmusok is felelősek lehetnek azért, mert fiatal fiúk elé szélsőséges, erőszakos nőgyűlölő tartalmakat raknak.

Az incelek egy lazán kapcsolódó online szubkultúra, melynek tagjai azt állítják magukról, hogy a megváltozott női szerepek, illetve úgy általában a nők tehetnek arról, hogy nekik nem jut elég szex. Az elmúlt években világszerte több támadás is történt, melynek elkövetője magát az incel szubkultúrához sorolta, és már az amerikai titkosszolgálat is jelezte, hogy az incelek növekvő fenyegetést jelentenek.

A brit kutatók az országos incelfórumokat vizsgálva jutottak arra, hogy évek során látványosan ugrott meg az erőszakos kommentek száma, és Brace külön kiemelte a Youtube-ot, ahol szerinte a tartalomajánló algoritmus sokszor éppen a nőgyűlölő tartalmak felé irányított embereket. Az Alphabet birtokában lévő Youtube azt közölte a lappal, hogy az ajánlórendszerük pont ellenkezően működik, korlátozni akarják a káros anyagokhoz való hozzáférést, és inkább megbízható források felé irányítják a felhasználókat.

A jövő héten Dublinban fogják majd bemutatni a teljes tanulmányt, amit a brit belügy és a hírszerzés finanszírozott. Brace szerint az online tapasztalt folyamatokat komolyan kell venni, mert 2014 óta több mint 50 erőszakos cselekményt regisztráltak a rendőrök az országban, melyek köthetőek voltak az incel ideológiához. 2021-ben Jake Davison például öt embert gyilkolt meg Plymouth városában, és ő korábban rendszeres látogatója volt incel fórumoknak, és maga is nőgyűlölő posztokat tett közzé.

2019-ben pedig Gabrielle Frielt vették őrizetbe a rendőrök, aki fegyvereket szerzett be, hogy Skóciában hajtson végre tömeges merényletet, és aki ismerten felnézett a 2014-es terrortámadás elkövetőjére, Elliot Rodgerre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.