Tízezrek demonstráltak Prágában Ukrajna mellett

külföld
2022 október 30., 18:04
comments 6
"Győzelmet Ukrajnának, szabadságot Oroszországnak" - hirdeti egy transzparens a 2022. október 30-i prágai tüntetésen, ahol csehek tízezrei demonstrálták szolidaritásukat Ukrajnával.
photo_camera "Győzelmet Ukrajnának, szabadságot Oroszországnak" - hirdeti egy transzparens a 2022. október 30-i prágai tüntetésen, ahol csehek tízezrei demonstrálták szolidaritásukat Ukrajnával. Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Több tízezren demonstráltak vasárnap délután Prágában Ukrajna mellett a Millió pillanat a demokráciáért civil mozgalom kezdeményezésére, "Csehország a félelem ellen. Megbírkózunk vele!" jelszóval. "Eljött az ideje, hogy kinyilvánítsuk szolidaritásunkat Ukrajnával. Meg kell mutatnunk, hogy a harminc éve kiharcolt demokratikus értékeinket nem hagyjuk elvenni, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni!" - mondta Hana Trestíková cseh filmrendező, a tüntetés egyik szónoka.

A tüntetők megtöltötték a prágai Vencel teret.
photo_camera A tüntetők megtöltötték a prágai Vencel teret. Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

A demonstráció résztvevőit videóüzenetben köszöntötte Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége is. A tüntetésen több cseh politikus és közéleti személyiség is részt vett, köztük Milos Vystrcil, a szenátus elnöke is. Több felszólaló élesen bírálta a cseh kormány és az Európai Unió elleni pénteki prágai megmozdulást, amelyen Prága és Brüsszel Ukrajnát támogató politikáját támadták. (Via MTI

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.