Az európai országok sorra tiltják ki az orosz diplomatákat kémkedés miatt, Magyarországon viszont egyre nő a számuk

POLITIKA
2022 október 31., 16:44
photo_camera Ukrán tüntetés az orosz nagykövetség előtt Fotó: Bankó Gábor / 444

2021. november 25-én 46 orosz diplomata szolgált a budapesti nagykövetségen. Pár hónappal később, a háború kitörésekor a legtöbb EU-s tagállam egyre-másra utasította ki a jelentős részben kémtevékenységet kifejtő orosz diplomatákat. 2022 tavaszára, a háború kitörése után hetekkel a budapesti követségen szolgáló orosz diplomaták száma 50-re nőtt - írja a Direkt36 újságírója, Panyi Szabolcs, az országok hivatalos nyilvántartásait összevetve.

Az uniós szankciók a kereskedelem, a turizmus, a kultúra területén jelentősen beszűkítették az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokat, ennek ellenére az orosz diplomaták száma egyre nőtt: nyáron érkeztek még 6-an, és október végén még egy. Panyinak egy volt magas beosztású kémelhárító azt mondta, hogy ez rekord, a kétezres években például 40 alatti diplomatalétszámmal működött az orosz követség.

Ehhez az 57 fős listához még hozzá lehet csapni a 2 helyett immár 3 diplomatát foglalkoztató debreceni konzulátust, illetve a Nemzetközi Beruházási Bank két orosz vezetőjét, akik szintén diplomatának regisztrálva szerepelnek a külügy adatbázisában.

„Ez azt jelenti, hogy vonatkozik rájuk az a fajta széles körű mentesség, melynek segítségével, ha esetleg bűncselekmény elkövetésén - például kémkedésen - érnék őket, akkor is sértetlenek maradnának” - írja Panyi.

Összehasonlításképpen: a sorozatos kitiltások után Londonban jelenleg 35, Varsóban 20, Pozsonyban pedig 15 orosz diplomata van.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.