Az európai országok sorra tiltják ki az orosz diplomatákat kémkedés miatt, Magyarországon viszont egyre nő a számuk

POLITIKA
2022 október 31., 17:44
photo_camera Ukrán tüntetés az orosz nagykövetség előtt Fotó: Bankó Gábor / 444

2021. november 25-én 46 orosz diplomata szolgált a budapesti nagykövetségen. Pár hónappal később, a háború kitörésekor a legtöbb EU-s tagállam egyre-másra utasította ki a jelentős részben kémtevékenységet kifejtő orosz diplomatákat. 2022 tavaszára, a háború kitörése után hetekkel a budapesti követségen szolgáló orosz diplomaták száma 50-re nőtt - írja a Direkt36 újságírója, Panyi Szabolcs, az országok hivatalos nyilvántartásait összevetve.

Az uniós szankciók a kereskedelem, a turizmus, a kultúra területén jelentősen beszűkítették az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokat, ennek ellenére az orosz diplomaták száma egyre nőtt: nyáron érkeztek még 6-an, és október végén még egy. Panyinak egy volt magas beosztású kémelhárító azt mondta, hogy ez rekord, a kétezres években például 40 alatti diplomatalétszámmal működött az orosz követség.

Ehhez az 57 fős listához még hozzá lehet csapni a 2 helyett immár 3 diplomatát foglalkoztató debreceni konzulátust, illetve a Nemzetközi Beruházási Bank két orosz vezetőjét, akik szintén diplomatának regisztrálva szerepelnek a külügy adatbázisában.

„Ez azt jelenti, hogy vonatkozik rájuk az a fajta széles körű mentesség, melynek segítségével, ha esetleg bűncselekmény elkövetésén - például kémkedésen - érnék őket, akkor is sértetlenek maradnának” - írja Panyi.

Összehasonlításképpen: a sorozatos kitiltások után Londonban jelenleg 35, Varsóban 20, Pozsonyban pedig 15 orosz diplomata van.

link Forrás
Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.