Bolsonaro bezárkózott az elnöki palotába, és továbbra sem ismeri el a vereségét

külföld
2022 október 31., 13:49
comments 47
photo_camera A Lula győzelmét ünneplő tömeg Sao Pauloban. Bolsonaro nem vállalt nyilvános szereplést a választás éjszakáján Fotó: MIGUEL SCHINCARIOL/AFP

Magyar idő szerint tegnap éjjel 11-kor derült ki, hogy Luiz Inácio Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztást. 60,3 millió szavazatot kapott, szemben Jair Bolsonaro 58,2 milliójával.

A regnáló elnök azonban azóta sem ismerte el vereségét.

A máskor megszállottan twitterező Bolsonaro egyetlen posztot rakott ki tegnap éjjel, egy idézetet az Efezusiakhoz írt levélből: „Öltsétek föl az Isten fegyverzetét, hogy az ördög cselvetéseinek ellenállhassatok. Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen.”

A rejtélyes üzenetet sokféleképpen lehet értelmezni, és a feszültség egyre nő, mivel Bolsonaro a választási kampányban többször kijelentette, hogy csak akkor fogadja el az eredményt, ha ő nyer. Ha tényleg így döntene, azzal súlyos politikai válsághelyzetet idézne elő, legfőbb támogatójához, Donald Trumphoz hasonlóan.

Az megnyugvásra adhat okot, hogy a világpolitika legfontosabb szereplői siettek gratulálni Lulának, ezzel demonstrálva, hogy elfogadják az eredményt. Így tett az amerikai, az orosz és a francia elnök, a kínai pártfőtitkár és a brit miniszterelnök is.

photo_camera Bolsonaro az elnöki palotában - tegnap éjjel óta ennyit láthatott belőle a rajongótábora Fotó: EVARISTO SA/AFP

A Guardian gyűjtése szerint Bolsonaro számos fontos szövetségese ismerte el legitimnek az eredményt, ugyanakkor maga az elnök és kulcspozíciókba emelt fiai nem szólaltak meg.

A helyi média szerint bezárkóztak az elnöki palotába.

A legnagyobb brazil lap, a Globo közben arról ír, hogy míg a fél ország azt találgatja, mit csinálhat most épp Bolsonaro, erre eddig egyetlen választ kaptak: a jelek szerint az elnök és felesége kikövette egymást az Instán.

Lula győzelmi beszédében azt mondta: „215 millió brazilt fogok kormányozni (...) és nem csak azokat, akik rám szavaztak. Nincs két Brazília. Egy ország vagyunk, egy nép – egy nagy nemzet”.

A választás világszintű tétjeiről Bede Márton írt: „Brazília a világ hetedik legnépesebb országa, egyben a Föld legnagyobb őserdejének otthona az Amazonas-medencében, és a két jelölt radikálisan mást gondol arról, hogy mit kellene kezdeni hazájával és annak természeti kincseivel.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt