Nagyon szoros küzdelemben újra Lula a brazil elnök

külföld
2022 október 31., 6:31
comments 39

„A béke, a szeretet és a remény új korszakában fogunk élni” – mondta újságíróknak a hivatalos eredmény ismeretében Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília frissen megválasztott elnöke hétfőn hajnalban.

photo_camera Luiz Inácio Lula da Silva és felesége, Rosangela Lula da Silva ünnepelnek a választás éjszakáján. Fotó: AMANDA PEROBELLI/REUTERS

Az elnöki pozícióért folytatott küzdelem szokatlanul szoros volt. Lula a szavazatok 50,9 százalékát, míg Jair Bolsonaro, a regnáló elnök a szavazatok 49,1 százalékát szerezte meg.

„215 millió brazilt fogok kormányozni (...) és nem csak azokat, akik rám szavaztak. Nincs két Brazília. Egy ország vagyunk, egy nép – egy nagy nemzet” – mondta a kiélezett eredmény láttán.

photo_camera Lula da Silva támogatói extázisban az eredmények láttán. Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

Jair Bolsonaro egyelőre nem ismerte el a vereségét, nem hívta fel vetélytársát azután, hogy kiderült a hivatalos eredmény. Egyre többen aggódnak amiatt, hogy vajon békében vészeli-e át a hatalom átadásának folyamatát az ország, sőt az sem kizárt, hogy Bolsonaro el sem ismeri a vereségét.

Ez az aggodalom lehet az oka, hogy nagyon hamar gratuláltak Lula győzelméhez a nemzetközi szereplők. Így Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök is eljuttatták már az üzeneteiket Brazíliába, ezzel is jelezve, hogy a békés átmenetben bíznak.

photo_camera Ez volt a jellemző hangulat Bolsonaro támogatói között. Fotó: ANDRE BORGES/AFP

Brazília szempontjából talán kevésbé meghatározó, de Novák Katalin magyar köztársasági elnök is megszólalt már. „Kemény dolog lehet ilyen szoros versenyben elhagyni a hivatalt. Minden jót kívánok a megválsztott elnöknek” – írta a twitteren.

Lula azután tér vissza a hatalomba, hogy 2003 és 2010 között már betöltötte ezt a pozíciót. 2018-ban nem indulhatott, mert az országot megrázó korrupciós botrányok szele őt is elsöpörte, egészen a börtönig. 2019-ben kiengedték és minden vádat ejtettek vele szemben. Népszerűségének valószínűleg csak jót tett végül ez az időszak. Bolsonaroval folytatott kampányküzdelme minden idők legmocskosabb adok-kapokja volt Brazíliában, amelyről A legnagyobb brazil meccs című cikkben írt Bede Márton.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt