Tiltakozásul visszaadta az orosz állampolgárságát Oleg Tinkov, az egyik legnagyobb orosz bank alapítója

külföld
2022 november 1., 10:01
comments 6

Lemondott orosz állampolgárságáról Oleg Tinkov, Oroszország egyik legnagyobb bankjának alapítója - írja a BBC. Tinkov az orosz-ukrán háború kezdete óta nyíltan kritizálja Putyint és a háborút - és bujkál a hatalom elől.

A mintegy 20 millió ügyféllel rendelkező Tinkoff Bank alapítója egy azóta valószínűleg eltávolított Instagram posztban közölte, hogy állampolgársága megszűnt. Egy független orosz hírforrás, a Sota Vision viszont közzétett egy fotót Twitteren, amelyen a dokumentum és az eredeti bejegyzés látható.

"Szégyen számomra, hogy továbbra is birtokomban van ez az útlevél"- írja Tinkov, aki a hírek szerint jelenleg Londonban él.

“Nem tudom, hogy mennyi van hátra az életemből, de az biztos, hogy nem milliárdokat birtokolva, de szemétláda, gyáva és kretén alakként akarok meghalni, mint az orosz oligarchák 90 százaléka. Ti gyávák, egy életetek van, és azt emberként kellene leélnetek”- írta még májusban egy szenvedélyes Instagram-posztban a bankár, aki azon kevés orosz üzletemberek egyike volt, aki nyíltan kiállt a háború ellen. Vagyonát akkor 9,4 milliárd dollárra (közel négyezer milliárd forint) becsülték.

Tinkov egy szintén májusi, New York Timesnak adott interjúban elmondta, hogy egy nappal azután, hogy kifejezte tiltakozását, az orosz kormány képviselői megkeresték a bank vezetőségét, és közölték velük, hogy államosítani fogják a pénzintézetet, ha nem szakítanak meg minden kapcsolatot az alapítóval.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt