A magyar kormány vétója miatt nem születhet meg az EU új egyezménye az afrikai, karibi és csendes-óceáni országokkal

eu
2022 november 02., 14:45
comments 25

Az Orbán-kormánynak üzentek a mozambiki Maputóból, ahol véget ért az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok, valamint az EU 3 napos, 42. Közös Parlamenti Közgyűlése – írta meg a HVG.

A közgyűlésen közös megoldásokat fogalmaztak meg globális válságok kezelésére (klímaváltozás, világjárvány, terrorizmus, szegénység, emberi jogok), de az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának közleménye szerint a közgyűlés arról marad emlékezetes, hogy a magyar kormányt felszólították: végre szüntesse meg a Cotonou utáni AKCS-EU-megállapodás jóváhagyásának vétóját.

A megállapodás az EU és 79 érintett ország közötti stratégiai megállapodás, ami egy 20 éves szerződést váltaná fel új, szintén két évtizedre szóló egyezményre. Az előző szerződés érvényességi ideje rég lejárt, és bár ideiglenesen meghosszabbították, a felek már minden határidőből kifutottak. A folyamat végéhez közeledve az Orbán-kormány elkezdett azzal érvelni, hogy a Parlament nem fogja jóváhagyni a dokumentumot, mert az erősíti a migrációt.

Az egyezmény sok területen tartalmaz együttműködést, ami szükséges ahhoz, hogy a kétoldalú kapcsolatok rendezettek legyenek, a migráció csak egyik pontja ennek az egyezménynek, és az aláírók vállalják, hogy küzdenek az illegális bevándorlással szemben, és saját polgárait minden további nélkül visszafogadják. De Szijjártó Péter decemberben azt mondta: „Nem arra kell megállapodást kötni Afrikával, hogy az afrikaiak jöjjenek Európába, hanem arra, hogy az afrikaiak maradjanak Afrikában.”

Carlos Zorrinho 2020. október 15-én Brüsszelben.
photo_camera Carlos Zorrinho 2020. október 15-én Brüsszelben. Fotó: Jonathan Raa/NurPhoto via AFP

Az EU a magyar álláspont miatt odázza a téma napirendre vételét, de az AKCS-partnerek türelme is fogy. A most lezárult közgyűlés társelnöke, a szociáldemokraták EP-képviselője, Carlos Zorrinho azt mondta:

„Az egyenlők közötti multilateralizmus az egyetlen konkrét előrelépési út ezekben a sötét időkben, amikor úgy tűnik, a nacionalizmus, a háború és a bizalmatlanság uralkodik a nemzetközi színtéren. Az AKCS–EU KPK egy világítótorony, amit meg kell őrizni és meg kell erősíteni. Itt az ideje, hogy Orbán kormánya feloldja vétóját, és átadja a lehetőséget ennek a döntő fontosságú Gyűlésnek a továbblépésre.”

Hannes Heide szociáldemokrata küldött szerint „az EU érdekei egybeesnek az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok érdekeivel. Fel kell ismernünk, hogy e régiók biztonságának demokratikus és gazdasági fejlesztése az Európai Unió közvetlen érdeke.” (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.