Bezárják az illegálisan működő kínai rendőrőrsöket Hollandiában

külföld
2022 november 02., 09:36
comments 2

A holland külügyminisztérium elrendelte az ország területén működtetett, kínai illegális rendőrőrsök, azaz a feltételezések szerint a kínai rendőrség engedély nélkül létrehozott két irodájának azonnali bezárását - közölte a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál szerdán.

A Fucsien és Csöcsiang kínai tartomány által Rotterdamban és Amszterdamban működtetett irodákat hivatalosan az országban letelepedett vagy vendégmunkásként oda érkező kínaiak támogatására, adminisztratív feladatok, például vezetői engedélyek megújításával kapcsolatos ügyintézések lebonyolítására hozták létre.

A beszámoló szerint az irodákat azonban a kínai rendőrség működteti, és "illegális célt szolgálnak". A 2018-ban létrehozott hivatalokat a másként gondolkodók nyomon követésére használhatják, illetve arra, hogy nyomást gyakoroljanak a pekingi rendszerrel kritikus kínai állampolgárokra - írták.

A hírportál közölte: Wopke Hoekstra holland külügyminiszter bekérette Kína Hágába akkreditált nagykövetét, akivel közölte: a holland kormány tudta nélkül létrehozott kínai irodáknak azonnal be kell zárniuk. Ilyen irodák működtetése "elfogadhatatlan" - mondta. Olyan kérdésekkel, mint a vezetői engedélyek, a konzulátusoknak kell foglalkozniuk - tájékoztatott, majd közölte, noha az irodák konzuli segítséget is nyújtottak, erre nem kértek engedélyt.

„Konzuli feladatokat ellátó irodák működtetésére engedélyt kell kérni a fogadó országtól. Ez nem történt meg, ami már önmagában is elég ok az azonnali bezárásuk elrendeléséhez” - idézte a holland külügyminisztert a hírportál.

Wopke Hoekstra közölte továbbá, még részletesebben megvizsgálja az irodák működését, és más uniós országokkal is egyeztet, ahol vélhetően hasonló hivatalok találhatók.

A két hollandiai székhelyű "tengerentúli rendőrőrsöt" először a madridi székhelyű Safeguard Defenders nevű civil egyesületet azonosította szeptemberi jelentésében. Az egyik irodát egy volt kínai rendőrtiszt, a másikat a kínai fegyveres erők egyik leszerelt tagja vezette - írták.

Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője körülbelül egy hete budapesti kínai rendőrségi irodákról posztolt a Facebook-oldalán: Kőbányán és Józsefvárosban is találtak egy-egy gyanús kínai „rendőrállomást”, amelyekről ottjártuk után eltűntek a kínai rendőrség feliratú táblák. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.