Egy-egy hónap börtönre ítélték a Vermeer-festménynél tüntető belga klímaaktivistákat

bűnügy
2022 november 02., 20:14

Két hónap szabadságvesztésre ítélt egy holland bíróság két belga klímaaktivistát, akik a múlt héten Jan Vermeer van Delft holland festő Lány gyöngy fülbevalóval című világhírű festményénél követelték a kőolajfelhasználás azonnali leállítását a hágai Mauritshuis Múzeumban. Az ügyészség szerint akciójuk „túllépett az elfogadhatóság határán”.

Az ügyészség 4 hónap börtönbüntetést – ebből 2 hónap felfüggesztettet – kért az aktivistákra, de a bíró enyhébb büntetést szabott, mert nem akart eltántorítani másokat a tiltakozásuk kifejezésétől: az elítélteknek a két hónapból csak egyet kell börtönben letölteniük.

Két meg nem nevezett aktivista ügyében született ítélet, aki beleegyezett a gyorsított eljárásba. A Just Stop Oil Belgium környezetvédő csoport harmadik tagjának ügyét később tárgyalják. Az aktivisták ellen „rombolás és festmény elleni nyílt erőszak címén emeltek vádat”.

Rendőrök a Mauritshuis Múzeum előtt 2022. október 27-én.
photo_camera Rendőrök a Mauritshuis Múzeum előtt 2022. október 27-én. Fotó: Phil Nijhuis/AFP

Az aktivisták egy hágai klímavédelmi tüntetés után mentek a Mauritshuis Múzeumba, ahol átlépték a flamand festő alkotását védő korlátot. Egyikük a kezét a kép melletti falfelülethez ragasztotta, egy másik pedig Just Stop Oil feliratú pólóban a homlokát ragasztotta a festményt védő üveglaphoz. A harmadik sűrített paradicsomlevest öntött a nyakába, majd videófelvételt készített. Az aktivisták azt mondták, az olajfestményt erős üveg védi, de a gyerekek jövőjét nem védi senki.

Az akcióban a 17. századi remekmű nem sérült meg, de a védőüveget ki kellett cserélni, és a vádirat szerint más kisebb károk is keletkeztek. A festmény másnap már visszakerült a helyére.

Az ügyészség szerint az aktivisták célja – bármilyen fontosnak is tartják azt – nem igazolja az ilyen eszközöket. „A múzeumok falán lógó festmények mindannyiunk örömét szolgálják, nem arra valók, hogy aktivisták céljaikra használják ki azokat” – közölte az ügyészség. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.