Moszkva visszatér a Fekete-tengeri gabonaegyezményhez

külföld
2022 november 02., 11:00
comments 4

A török államfő, Recep Tayyip Erdoğan szerdai bejelentése alapján Oroszország még a nap folyamán újra részt fog térni az ENSZ által tető alá hozott gabonaszállítási egyezményhez, melynek értelmében a szállítóhajók elvihetik Ukrajnából a világpiacra szánt gabonát.

A Reuters beszámolója szerint Erdoğan a török parlamentben beszélt arról, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, részükről ismét áll a megállapodás. Kedden Putyin és Erdoğan telefonon is egyeztetett egymással a kérdésről. Nem sokkal később az orosz védelmi minisztérium is megerősítette, hogy visszatérnek a Fekete-tengeri gabonaegyezményhez.

Az exportmegállapodásról Oroszország és Ukrajna egyezett meg az ENSZ és Törökország segítségével még júliusban, hogy így biztosítsák, hogy a jelentős gabonaexportőrnek számító Ukrajna terményei eljuthassanak a világpiacokra, ezzel enyhítve a növekvő élelmiszerárak miatt egyre komolyabb humanitárius válságot számos alacsony- és közepes jövedelmű országban. A megállapodás jelenlegi formában november 19-éig van érvényben, de Moszkva szombaton felmondta az együttműködést, arra hivatkozva, hogy Kijev drónokkal támadta meg a Fekete-tengeri flottáját. Kijev tagadta, hogy ilyesmit tettek volna.

Az orosz visszatérést részben magyarázhatja az is, hogy az elmúlt napokban többször is arról érkeztek hírek, hogy hiába az orosz kivonulás, gabonaszállító teherhajók simán elhagyhatták az ukrán kikötőket az ENSZ és a törökök felügyelete alatt, mintha mi sem történt volna.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.