A valaha volt leghosszabb recesszió jöhet Nagy-Britanniában

külföld
2022 november 03., 13:29
photo_camera A Bank of England épülete Fotó: DANIEL LEAL/AFP

Két rendkívül nehéz év előtt áll az Egyesült Királyság – figyelmeztet a brit jegybank –, miután 1989 óta nem látott mértékben 2,25 százalékról 3 százalékra emelték a kamatlábakat.

Számításaik szerint a recesszió idén nyáron elkezdődött, jövőre folytatódik, és egészen 2024 első feléig fog tartani. Ez lehet a leghosszabb – igaz, nem a legsúlyosabb – dokumentált visszaesés az Egyesült Királyságban. Ez alatt az idő alatt a vállalatok bevételei csökkenni fognak, a fizetések romolhatnak, a munkanélküliség nőhet.

Recesszióról akkor beszélhetünk, ha egy ország gazdasága egymás után két negyedévben zsugorodik. A megélhetés költségei az elmúlt évben 40 éve nem látott gyorsasággal nőttek, 2022 elejétől szeptember hónapig 10,1 százalékkal.

„A legfontosabb, hogy a brit kormány visszaállítsa a stabilitást, rendezze az államháztartást, és csökkentse az adósságot, hogy a kamatemelés a lehető legalacsonyabb maradhasson” – mondta Jeremy Hunt pénzügyminiszter. A jegybank a kamatemeléssel a hitelfelvételt drágítja, számításai szerint így az emberek kevesebb pénzt fognak költeni, miáltal enyhül az árakra nehezedő nyomás. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.