Brutálisan emelkedhet jövőre a horgászengedélyek ára

ÉLET
november 3., 10:17
comments 22

Egy horgászra vetítve akár tízezer forintos nagyságrendben is emelkedhetnek a horgászat fix éves költségei 2023-ben, miután a Magyar Országos Horgász Szövetség választmánya radikális áremelésekről határozott.

photo_camera Nem minden magyar pecás ennyire elégedett.

Az emelés mértéke még az infláció ismeretében is meghökkentő. A mindenki által kötelezően befizetendő, egyesületi tagságtól független díjak, vagyis az állami horgászjegy, a fogási napló és az úgynevezett Egységes Szövetségi Hozzájárulás együttes ára ugyanis 74,60 százalékkal emelkedik.

Ez az alapcsomag idén 6300 forintba került (horgászjegy és ESZH 3-3000 forint, fogási napló 300). Jövőre viszont 11000 forint lesz az ára.

A MOHOSZ által meghatározott összevont területijegy-árak ennél kisebb mértékben, de szintén jelentősen drágulnak. A felnőtt éves általános országos területi jegy 79 ezerről 98-ra drágul, ami 24 százalékos emelkedést jelent, a versenyzői országos jegy 31-rol 38-ra (22,6 százalékos drágulás).

Az éves dunai jegy 23 százalékkal lesz drágább - 52 helyett 64 ezer forint -, a tiszai pedig 21 százalékkal, 57-rol 69 ezerre drágul.

Az egyesületi tagdíjak és területi engedélyek ára a MOHOSZ által alhaszonbérletbe adott vizeken felnőtteknél maximum 30, gyerekeknél 20 százalékkal drágulhat a szövetség friss döntése értelmében. Az egyéb horgászkezelésű vizek esetében ez a 30 százalékos emelési maximum nem kötelező, csak ajánlás. (Figyelemreméltó, hogy a MOHOSZ a hozzá befolyó fix díjakat mindeközben majdnem 75 százalékkal emelte meg.)

A MOHOSZ modellszámításai szerint egy teljes árat fizető felnőtt horgász évi adminisztrációs és engedélyköltségei mindent összevéve durván 30 százalékkal emelkedhetnek. A nyugdíjasoké és a gyerekeké pár százalékkal kevésbé, mert az ő államijegy- és ESZH-kedvezményük megmarad.

A MOHOSZ drámai hangvételű kommunikációval igyekszik kezelni a helyzetet, az emeléseket magyarázni próbáló közleményük például úgy fejeződik be, mintha már kiszáradt volna a Duna:

"A Választmány őszintén bízik abban, hogy e nehéz időszakban is a legtöbbünknek megmaradhat a horgászat lehetősége és így a horgászok áldozatvállalásának köszönhetően egyben sikerül megőrizni a horgászszervezetek működőképességét is a közös jövőnk, a horgászat és Magyarország halállománya érdekében!"

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt