Halottá nyilvánította az ukránok által elsüllyesztett Moszkva cirkáló 17 tengerészét a szevasztopoli bíróság

háború
2022 november 03., 20:14
comments 3

A szevasztopoli bíróság nyáron 16 esetet vizsgált ki, szeptemberben egyet, végül mind a 17 esetben halottnak nyilvánították azokat a tengerészeket, akik eltűntek az elsüllyesztett Moszkva cirkálóval együtt.

A Fekete-tengeri orosz flotta zászlóshajója áprilisban süllyedt el, az egyik legjelentősebb eszközvesztesége volt akkoriban az agresszornak. Az oroszok az első napokban még azt állították, hogy mindenkit sikerült kimenteni, aztán minél több, a hajón szolgáló katonákat ismerő forrás, családtag szólalt meg, az orosz kommunikáció annál homályosabban fogalmazott.

A Meduza.io információ szerint azokat a tengerészeket, akiknek rokonai a bírósághoz fordulnak, „hat hónap után automatikusan halottá nyilvánítják”.

A Moszkva rakétacirkálót ábrázoló hűtőmágnes egy szevasztopoli mólón.
photo_camera A Moszkva rakétacirkálót ábrázoló hűtőmágnes egy szevasztopoli mólón Fotó: ALEXEY PAVLISHAK/REUTERS

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.