A Moszkva elsüllyedése komoly próba elé állítja az orosz propagandát

háború
2022 április 21., 15:24
comments 11

Miután a múlt héten elsüllyedt Oroszország fekete-tengeri zászlóshajója, a Moszkva, a hatóságok közlése szerint a teljes, több mint ötszáz fős legénységet kimentették. Csakhogy ez az állítás nem tűnik igaznak, a rakétacirkálón szolgálók közül többekről azóta se hallottak családtagjaik. Hivatalos frissítés azóta sem érkezett, az eltűntek családtagjai válaszokat követelnek, írja a New York Times.

„Nem akarnak velünk beszélni” – mondta Makszim Szavin egy interjúban. A legfiatalabb testvérét, a húsz éves Leonyidot keresi, akit sorkatonaként osztottak be a hajóra. „Gyászolunk. Besorozták a kistestvérünket, és valószínűleg soha többé nem fog hazatérni.”

A Moszkvára emlékező koszorú Szevasztopolban, az orosz fekete-tengeri flotta krími bázisán.
photo_camera A Moszkvára emlékező koszorú Szevasztopolban, az orosz fekete-tengeri flotta krími bázisán. Fotó: ALEXEY PAVLISHAK/REUTERS

Eddig legalább tíz család fejezte ki nyilvánosan a csalódottságát amiatt, hogy egymásnak ellentmondó híreket kaptak arról, fiaik életben vannak, eltűntek vagy meghaltak.

Az országon kívül működő független orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy körülbelül negyven ember meghalt, további száz pedig megsérült, amikor a hadihajó megsérült és elsüllyedt. Ezek a jelentések egy azonosítatlan tisztviselőt és egy elhunyt tengerész édesanyját idézték. Ezenkívül egy idősebb tiszt felesége megerősítette férje halálát az amerikai külügyminisztérium rádióadójának, a Szabadság Rádiónak.

Az eltűnt legénység tagjai közül sokan sorkatonák voltak. Ez érzékeny téma Oroszországban a csecsenföldi háború óta, ahol gyakran az alacsony képzettségű fiatalokat vetették be. Tömegével haltak meg, ami megrengette a háború támogatottságát.

A Moszkva rakétacirkálót ábrázoló hűtőmágnes egy szevasztopoli mólón.
photo_camera A Moszkvát ábrázoló hűtőmágnes Szevasztopol kikötőjében. Fotó: ALEXEY PAVLISHAK/REUTERS

„Minket, szülőket csak gyermekeink sorsa érdekel: ők miért kerültek ebbe a hadműveletbe?” – mondta Dmitrij Skrebec, akinek tizenkilenc éves fia, Jegor szakácsként dolgozott a Moszkvában.

Skrebec vasárnap keményen fogalmazott a VKontaktén, a Facebook orosz megfelelőjén. A rendőrök először azt mondták neki, hogy Jegor az eltűntek között van. "Eltűntek a nyílt tengeren?!!!" - írta. “Önök, tisztek, miért élnek, és a fiam, aki sorkatona volt, miért halt meg?

Skrebec azóta elkezdett tanúvallomásokat gyűjteni más családoktól, akik szintén nem találják fiaikat. "Minél többen írunk, annál nehezebb lesz hallgatniuk arról, ami történik" - írta szerdán.

A Moszkva rakétacirkáló 2013 májusában a szevasztopoli kikötőben. Az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajóját 2022. április 13-án süllyesztették el az ukránok.
photo_camera A Moszkva rakétacirkáló fénykorában Szevasztopol kikötőjében. Fotó: STRINGER/REUTERS

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden annyit közölt, hogy nincs felhatalmazása információt adni az eltűnt tengerészekről. A New York Times érdeklődő újságíróit a védelmi minisztériumhoz irányította, amely viszont nem válaszolt a megkeresésükre.

Makszim Szavinék telefonon is próbálták elérni a Moszkva tisztjeit, de egyiküket se sikerült elérni testvére egységéből. Édesanyja küldött egy üzenetet, amire azt a választ kapta, hogy fia, Leonyid eltűnt.

Tamara Grudinina a BBC orosz nyelvű szolgálatának elmondta, hogy fiát, a huszonegy éves Szergej Grudinint közvetlenül az alapkiképzés után a hajóra osztották be. Amikor meghallotta, hogy a hajó elsüllyedt, Grudinina felhívta a védelmi minisztérium rokonok számára fenntartott forródrótját. Közölték vele, hogy fia „él és egészséges, és az első adandó alkalommal keresni fogja majd.” Nem sokkal ezután egy férfi, aki a Moszkva parancsnokának vallotta magát, kapcsolatba lépett vele, és közölte, hogy fia „a hajóval együtt süllyedt el”. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.