Hazarendelik a német állampolgárokat Iránból

külföld
2022 november 03., 13:33
comments 1

Mivel az iráni rezsim egyre keményebben lép fel a tüntetések résztvevőivel szemben, a német kormány arra kérte az állampolgárait, hagyják el az országot. „Valós a veszélye annak, hogy a német állampolgárokat önkényesen letartóztatják, kihallgatják és hosszú börtönbüntetésre ítélik” - közölte csütörtökön a külügyminisztérium. Főleg azok lehetnek veszélyben, akik a német mellett iráni állampolgársággal is rendelkeznek.

Az iráni vezetés gyakran tartóztat le kémkedés vádjával kettős állampolgárokat, hogy aztán diplomáciai túszként tartsa fogva őket. A jogvédő szervezetek nyilvántartása szerint jelenleg legalább 17 európai állampolgár ülhet iráni börtönökben.

A szeptember közepe óta tartó tüntetésekben, amik Mahsza Amíniri halála miatt indultak, eddig legalább 300 tüntető halt meg. Közülük legalább 40-en kiskorúak voltak. Valamint több mint 14 ezer embert vettek őrizetbe. Az összecsapásokban a biztonsági szolgálat emberei közül 30-an haltak meg. (Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.