Ideiglenes kiadatási letartóztatásban van egy ISIS-es Budapesten

belföld
2022 november 03., 15:43

Elrendelte az ideiglenes kiadatási letartóztatását a Fővárosi Törvényszék annak a tádzsik férfinak, akivel szemben a Tádzsik Köztársaság bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot, áll a törvényszék közleményében.

Az elfogatóparancsot „zsoldos tevékenységek bűncselekménye miatt indult büntetőeljárás befejezése miatt” bocsátotta ki a Dusanbe Körzeti Bíróság 2019. május 6-án. A törvényszék adatai szerint a férfi 2016-ban Isztambulba utazott, majd törvénytelenül átlépte a szír határt, és csatlakozott a szíriai ISIS terrorista szervezethez, ahol az állami erők elleni háborús bűncselekményben vett részt.

A maximális kiszabható büntetés a Tádzsik Köztársaságban 12 év szabadságvesztés. Ha december 13-ig a tádzsik féltől nem érkezik meg a szabályszerű kiadatási kérelem, az ideiglenes kiadatási letartóztatást meg kell szüntetni.

A bíróság másik feltétele a kiadatáshoz, hogy a Tádzsik Köztársaság hatósága nyújtson megfelelő jogi garanciát arra, hogy az elfogatóparancsban írt bűncselekményen kívül más büntetőeljárást nem fognak lefolytatni, valamint nyilatkoznak arról, hogy az ottani büntető törvények szerint van-e lehetőség halálbüntetés kiszabására.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.