Ideiglenes kiadatási letartóztatásban van egy ISIS-es Budapesten

belföld
2022 november 03., 15:43

Elrendelte az ideiglenes kiadatási letartóztatását a Fővárosi Törvényszék annak a tádzsik férfinak, akivel szemben a Tádzsik Köztársaság bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot, áll a törvényszék közleményében.

Az elfogatóparancsot „zsoldos tevékenységek bűncselekménye miatt indult büntetőeljárás befejezése miatt” bocsátotta ki a Dusanbe Körzeti Bíróság 2019. május 6-án. A törvényszék adatai szerint a férfi 2016-ban Isztambulba utazott, majd törvénytelenül átlépte a szír határt, és csatlakozott a szíriai ISIS terrorista szervezethez, ahol az állami erők elleni háborús bűncselekményben vett részt.

A maximális kiszabható büntetés a Tádzsik Köztársaságban 12 év szabadságvesztés. Ha december 13-ig a tádzsik féltől nem érkezik meg a szabályszerű kiadatási kérelem, az ideiglenes kiadatási letartóztatást meg kell szüntetni.

A bíróság másik feltétele a kiadatáshoz, hogy a Tádzsik Köztársaság hatósága nyújtson megfelelő jogi garanciát arra, hogy az elfogatóparancsban írt bűncselekményen kívül más büntetőeljárást nem fognak lefolytatni, valamint nyilatkoznak arról, hogy az ottani büntető törvények szerint van-e lehetőség halálbüntetés kiszabására.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt