Mi Hazánk: A Magyar Televízió „zsidók által pontosan kitalált” pusztító programjai tették tönkre a székelyeket

POLITIKA
2022 november 03., 14:45
comments 14

Erdélyben turnézik a Mi Hazánk mozgalom néhány vezetője. A szélsőjobboldali pártot Szabadi István pártigazgató, a marosvásárhelyi származású Bartha Barna, a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetvezetője és az Udvarhelyszéken élő Kovács Nemes László, a betiltott Magyar Gárda volt tagja mutatta be Marosvásárhelyen, Székelykeresztúron, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön. A Transtelex tudósítása szerint mindenütt alig néhány érdeklődő előtt.

A lap riportere Sepsiszentgyörgyön látogatott el az eseményre, amit a helyi unitárius egyház gyülekezeti termében tartottak. A beszélgetés során – amiről hangfelvétel is készült – Bartha Barna kabinetvezető többek között ilyen témákról ejtett szót:

  • Ha Ceausescu kétszer annyi ideig élt volna, akkor sem tudott volna akkora kárt okozni a székelyeknek, mint az RTL Klub és bandája.
  • De ma már a Duna TV is egykutya.
  • A székelyeket azonban nemcsak ez a két csatorna tette tönkre, hanem a magyar közszolgálati is, miután „megjelent a Magyar Televízió a maga mocskával a zsidók által pontosan kitalált bomlasztó-pusztító programokkal, mocsokkal”.
  • Ahhoz képest, hogy erdélyi, a Mi Hazánk politikusának borzasztó véleménye van a székelyekről, hiszen így fogalmazott: „Amilyen színvonalon van most a székely néplélek, az a magyar szónak köszönhető, a televízión keresztül beérkezett mocsok miatt.”
  • A politikus Parászka Boróka újságíró felakasztásáról is fantáziált, a következő formában: „Vagy meg lehet nézni egy Parászka Borókát, meg lehet hallgatni a Marosvásárhelyi Rádióból, hát (ha) az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk.” (Parászka a romániai közszolgálati média, azon belül a Marosvárhelyi Rádió munkatársa.)
  • De ha esetleg nem ölik meg, a politikus Parászka kiközösítését és kirúgatását nevezte meg minimumprogramnak: „Ezeket a népnek ki kell közösítenie maga közül. Ki kell kérjék maguknak a székelyek, hogy ilyen emberek (…) bárhol dolgozzanak.”
  • Bartha ezenkívül többek között azt fejtegette, hogy a székelyek és magyarok elcigányosodnak Erdélyben.

Amikor a Telex az ügyben kérdéseket tett fel a pártnak, a Mi Hazánk szóvivője Parászkáról azt mondta, „magyar- és nemzetellenes provokátor, nem pedig újságíró", de azt állította, hogy kivizsgálják Bartha ügyét.

Parászka Boróka a Telexnek azt nyilatkozta:

„Ezt a történetet nem is venném komolyan, nem is foglalkoznék vele, de az a helyzet, hogy jelen esetben nem az én személyem a fontos, hanem az, hogy a Mi Hazánk a román közmédia magyar nyelvű csatornájának az újságíróját támadta meg. Innentől kezdve ez a sajtó és a közszolgálatiság elleni támadás, amit komolyan kell venni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.