Annyi lett a stadion, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf még egy új ügynökséget is gründol az üzemeltetésükre

sport
2022 november 04., 10:42
comments 16

Viszonylag szokatlan megoldással a honvédelmi tárcához került a sport az ötödik Orbán-kormányban. Ez az oka annak, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyújtotta be szerdán a parlamentnek az "Egyes állami sportcélú közfeladatok ellátásának rendjéről és szervezeti kereteiről" szóló törvényjavaslatot.

Az új szervezeti keret annyit jelent, hogy Szalay-Bobrovniczky javaslata szerint szükség van a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség létrehozására.

Miért van szükség még egy ügynökségre?

Az indoklás szerint ezért:

A 2010 óta eltelt időszakban a hazai sportlétesítmény-fejlesztés tekintetében meghatározó mértékű növekedés tapasztalható, többek között kiemelkedő színvonalú sportlétesítmények létrehozásával
(pl. Duna Aréna, Puskás Ferenc Stadion, MVM Dome). Jelen törvényjavaslat célja a nemzeti sportingatlan-vagyon üzemeltetésével, hasznosításával kapcsolatos feladatoknak más szervezeti szintre emelése, ügynökségi formában történő ellátásának biztosítása

- olvasható a dokumentumban.

A miniszter szerint az ingatlanvagyon eddig az egyetlen állami sportlétesítmény-üzemeltetéssel foglalkozó költségvetési szerv, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) általi üzemeltetésbe került, amelynek portfóliójában jelenleg több mint 100 ingatlan szerepel, amelyek száma folyamatosan bővül. Ellenben a 2022-ben kezdődő kormányzati ciklus új állami sportirányítási koncepció mentén kívánja egységesen kezelni a sportingatlanok fenntartási, üzemeltetési, fejlesztési, működtetési, hasznosítási feladatait. Ezért van szükség a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökségre január 1-től.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Hatalmas ingatlanvagyont kap az Ügynökség, például:

  • Puskás Aréna,
  • FTC, Újpest, Vasas, MTK, BVSC stadion,
  • BOK sportcsarnok,
  • Tatai Edzőtábor,
  • Bozsik Stadion,
  • Rátgéber Nemzeti Kosárlabda Akadémia,
  • Veszprém Aréna,
  • Tüskecsarnok,
  • Duna Aréna,
  • Alagi Lóversenypálya,
  • rengeteg tanuszoda.

A 238 milliárd forintból épülő Nemzeti Atlétikai Központot nem nevesíti a javaslat, pedig Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester nagyon szeretné tudni, hogy a vb után ki fogja üzemeltetni a stadiont. Az alacsony kihasználtságú stadionok amúgy bajban vannak, épp az új törvényjavaslat benyújtásának napján derült ki, hogy a rezsiszámlák miatt bezárják a Honvéd stadionját.

Szalay-Bobrovniczky eddig viszonylag keveset beszélt a sportról, de például a szeptember 25-én megrendezett NATO-futás rajtja előtt azt mondta, hogy szerinte a sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.