Déry-díjat kapott a Kölcsey Gimnázium kirúgott magyartanára

belföld
2022 november 04., 20:50
comments 1

Deczki Sarolta, Krusovszky Dénes, Schein Gábor és a Kölcsey Gimnázium egyik kirúgott tanára, Sallai Katalin Krisztina kapták idén a magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakmai elismerését, a Déry Tibor-díjat.

A Dérynek emléket állító díjat a Déry-hagyatékból - beleértve a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is - finanszírozzák. A kuratórium elnöke Závada Pál író, titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András, tagjai pedig Bán Zsófia író, irodalomtörténész, Ilia Mihály irodalomtörténész és Keresztesi József író.

Sallai Katalin.
photo_camera Sallai Katalin. Fotó: Szász Zsófi

„A Déry Tibor-díj azért különleges, mert ez a legelső nem-állami díj - kis híján négy évtizede, még a rendszerváltás előtt alapították. A kuratórium tagjain kívül senki nem szólhatott bele, hogy kik kaphatják. Az első években érezhetően olyan írók felé fordult a kuratórium figyelme, akik nem tartoztak a Kádár-rendszer kegyeltjei közé, noha megérdemelték volna a legmagasabb kitüntetéseket is.

Különlegessége még az is, hogy nemcsak írói-költői életműveket jutalmazunk, hanem az irodalomtörténeti-elméleti és kritikai munkásságokat is, valamint a magyar irodalom külföldi népszerűsítőit, vagyis idegen nyelvekre fordítóit - de a magyar nyelv ápolása terén elért eredményeket ugyancsak igyekszünk elismerni" - írta Závada Pál a Déry Tibor Alapítvány közleményben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.