Felfedezték a Földhöz eddigi legközelebbi fekete lyukat

űr
2022 november 04., 19:13
comments 6

Csillagászok felfedezték az eddigi ismeretek szerint a Földhöz legközelebb eső fekete lyukat, ami 1600 fényévre található a bolygótól. Pénteki bejelentésükben a kutatók leírták, hogy a fekete lyuk tömege a Nap négyszeresével ér fel, és háromszor közelebb van a Földhöz, mint az eddig legközelebbi.

Egy mindent, még a fényt is elnyelő fekete lyuk illusztrációja az AFP-ben
photo_camera Egy mindent, még a fényt is elnyelő fekete lyuk illusztrációja az AFP-ben

A fekete lyukat eredetileg az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia űrszondájának segítségével azonosították, mondta Kareem El-Badry, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatója. Eleinte a fekete lyuk társcsillagjának mozgását figyelték meg, ami a lyuk körüli pályán kering körülbelül ugyanakkora távolságban, mint amekkorára a Föld van a Naptól.

A kutatók egyelőre nem tudták megállapítani, hogy a fekete lyuk hogyan jöhetett létre a Tejútrendszerben. Az űrobszervatórium után Gaia BH1-re keresztelt kozmikus jelenség a Kígyótartó (Ophiuchus) csillagképen belül helyezkedik el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.