Megrohamozták az egyetemeket az iráni biztonsági erők

külföld
2022 november 04., 20:06

Országszerte támadásokat intéztek az iráni biztonsági erők az egyetemek kampuszai ellen, jelentette az Iráni Diákszövetség. Beszámolójuk szerint, amelyet más emberi jogi csoportok is megerősítettek, a biztonsági erők támadásai a héten váltak intenzívebbé, a Mahsza Amini halálának negyvenedik napját követő demonstrációk után. Mahsza Amini az a kurd fiatal, akit az iráni erkölcsrendészet vert agyon, mert állítólag nem megfelelően viselte a haját takaró kendőt, a hidzsábot.

A diákok és a karhatalom összecsapása 2022. október 30-án az Észak-Teheráni Egyetem kampuszán.
photo_camera A diákok és a karhatalom összecsapása 2022. október 30-án az Észak-Teheráni Egyetem kampuszán. Fotó: -/AFP

Az Iráni Diákszövetség összesítése szerint a hatóságok a héten legalább negyven diákot vettek őrizetbe. Pket a jogvédők szerint akár halálra is ítélhetik. A norvégiai székhelyű, Irán kurdok lakta régióira koncentráló Hengaw Organisation for Human Rights több tucatnyi, az elmúlt napokban letartóztatott fiatal, és további több tucatnyi őrizetbe vett tiltakozó sorsa ismeretlen.

A Guardiannak nyilatkozó diákok, akiknek a nevét a lap biztonságuk érdekében megváltoztatta, több letartóztatásról is beszámoltak. "Az egyik legjobb barátomat a kampuszon kívül tartóztatták le, máig nem tudom, mi van vele" - nyilatkozta egy lány, akit a Guardian Anousénak nevezett el. "A demonstráció után a biztonságiak az egyetem bejáratánál várták a távozókat, és botokkal támadtak ránk. Az életünkért futottunk" - mondta a lány, aki szerint tanáraik arra figyelmeztették őket, hogy a letartóztatás elkerülése érdekében azonnal hagyjanak fel a tiltakozással. "De mi nem állunk le" - mnondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.