Milliós bírságokat szórnának a sztrájkoló tanárokra Kanadában, a szakszervezetek kitartanak

külföld
2022 november 04., 07:12
comments 8

Akár napi négyezer kanadai dollárra, vagyis 1,2 millió forintra bírságolhatnák a sztrájkoló tanárokat Ontario tartományban egy frissen elfogadott törvény szerint, írja a BBC.

A szakszervezeteken jóval többet, 500 ezer kanadai dollárt vasalhatnának be napi szinten. Az érdekképviseletek közölték, ugyanúgy sztrájkolni fognak, és széles körű „politikai tiltakozást” hirdettek. Azt ígérik a tanároknak, kifizetik helyettük a büntetést.

A CUPE nevű, 55 ezer pedagógust tömörítő szakszervezet eredetileg éves szinten 11,7 százalékos fizetésemelést követelt, amit aztán 6 százalékra mérsékelt, a kormány viszont ennek a felét se adta volna oda. Az emelés így messze nem érné el az infláció mértékét.

photo_camera Egyetemi sztrájk Kanadában 2021-ben Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Torontóban egész napos sztrájkra készülnek ,ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem tartanák meg az órákat. Doug Ford tartományi miniszter szerint azért van szükség az új törvényre, mert a munkabeszüntetésnek „elfogadhatatlan következményei” lennének a gyerekekre nézve.

Justin Trudau miniszterelnök szerdán telefonon beszélt Forddal, és helytelennek nevezte a szándékát.A bírságról szóló szabály szembemegy az alkotmánnyal, ezért ritkán alkalmazott jogi csűrcsavarral tudták csak elfogadtatni. A tartományok abban az esetben térhetnek el a Jogok és szabadságok kanadai chartájától, ha az „egyértelműen indokolt egy szabad és demokratikus társadalomban”. Legfeljebb öt évig lehetnek hatályban ilyen intézkedések.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.