Nem volt tömeges kata-csalás a NAV adatai szerint

gazdaság
2022 november 04., 06:23
comments 66

Kilenc év alatt összesen kilencmilliárd forintot talált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amit nem fizettek be a katások a költségvetésbe, írja az mfor. Ennek egy részét kataként, egy részét más adóként kellett volna befizetni.

Pedig amikor a kormány bejelentette, hogy tömegeket zárnak ki az adónemből, fideszes politikusok részben az évek során elmaradt befizetésekkel érveltek. Bánki Erik, a Gazdasági Bizottság elnöke például azt mondta, a katás bújtatott foglalkoztatás (amikor katázással leplezték a valódi munkaviszonyt) éves szinten 250-300 milliárd forint kiesés okozott a költségvetésnek. Nem világos, mire alapozta ezeket a számokat.

photo_camera Kata-tüntetés júliusban Fotó: Németh Dániel

A NAV több mint 6500 kisadózót ellenőrzött 2013 és 2021 között, ami a katázók éves átlagos számának 2,5 százaléka. Az mfor szerint, ha valóban tömegek csaltak volna ezzel az adózási formával, akkor a szabálytalanul be nem fizetett kata összege is nagyjából 2,5 százaléka lenne a költségvetés teljes kata-bevételének. De valójában annak csak 0,06 százalékáról van szó.

Júliusban Lázár János miniszter volt az első, aki elismerte, hogy azért módosították a katát, mert az államnak pénzre van szüksége. A Magyar Nemzeti Bank 150-200 milliárd forintos többletbevételre számít az átalakítás nyomán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt