Öt meccsre eltiltották Kyrie Irvinget antiszemita megnyilvánulásai miatt

sport
2022 november 04., 16:03

A Brooklyn Nets kosárlabda csapata az antiszemita megnyilvánulásai miatt öt mérkőzésre felfüggesztette Kyrie Irvinget, a csapat sztárját. Az olimpiai és világbajnok Irving nemrég megosztott a Twitteren egy olyan dokumentumfilmre mutató linket, ami sok bírálatot kapott az Egyesült Államokban antiszemita, homofób, nőgyűlölő és iszlámellenes tartalma miatt. Adam Silver, az NBA főigazgatója és a csapat tulajdonosa, Joe Tsai is élesen bírálta a játékost.

Az Instagramon közzétett nyilatkozatában Irving azt írta, hogy mélységesen sajnálja az általa okozott fájdalmat és fájdalmat. „Tanulok ebből a szerencsétlen esetből” - írta.

photo_camera Fotó: DUSTIN SATLOFF/AFP

Szerdán a felháborodásra reagálva Irving és a Nets közölte, hogy a 30 éves játékos felelősséget vállalt a posztjának a zsidó közösségre gyakorolt negatív hatásáért, és azóta törölte az eredeti tweetet. A klub és Irving közölte, hogy együttműködnek az Anti-Defamation League (ADL) nonprofit szervezettel, ami az antiszemitizmus és az előítéletesség minden formája ellen küzd. Ezen kívül ígéretet tettek arra, hogy mindketten 500 ezer dollárt adományoznak olyan ügyeknek és szervezeteknek, amik a gyűlölet és az intolerancia felszámolásán dolgoznak.

Amikor azonban egy csütörtöki sajtóeseményen arról kérdezték, hogy vannak-e antiszemita nézetei, Irving nem volt hajlandó kifejezetten elítélni a filmet és annak üzenetét.

Órákkal később a klub határozott hangvételű közleményt adott ki, amiben eltiltották Irvinget. Azt írták, hogy megdöbbentő, hogy a játékos nem volt hajlandó egyértelműen kijelenteni, hogy nincsenek antiszemita nézetei, és nem ismerte el a filmben szereplő konkrét gyűlöletkeltő anyagokat. „Az antiszemitizmus tagadásának ilyen mértékű elmulasztása, amikor erre egyértelmű lehetőséget kaptunk, mélységesen zavaró, ellentétes a szervezetünk értékeivel, és a csapatra nézve káros magatartásnak minősül” - írta a klub. „Ennek megfelelően azon a véleményen vagyunk, hogy jelenleg alkalmatlan arra, hogy a Brooklyn Netsszel kapcsolatban legyen.”

Irving az elmúlt években több vitába is belekeveredett. A 2021-22-es szezonban a Nets 82 alapszakaszmeccséből mindössze 29-en játszott, mert nem akarta beadatni a koronavírus elleni védőoltást. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.