Spanyolország kis időre lezárta a légterét a kínai rakétatörmelék miatt

külföld
2022 november 04., 14:13

Rövid időre lezárták Spanyolország légterének egyes részeit, mert egy kínai rakétadarab, ami a hétvégén irányítatlanul valahol a Földbe csapódik majd, elhaladt a barcelonai és az ibizai repülőtér felett. A légtérzár 9:38-tól 10:18-ig tartott.

A Tiangong (Mennyei Palota) űrállomás utolsó modulját hétfőn egy Hosszú Menetelés 5B rakétával állították Föld körüli pályára. A rakéta 23 tonnás darabja egy ideig az űrben keringett, de miután belépett a bolygó légkörébe, a hétvégén be is csapódik valahol. A maradvány nagy része várhatóan elég a süllyedés során, de van arra esély, hogy a törmelék egy része nem semmisül meg.

photo_camera Hosszú Menetelés 5B rakéta. Fotó: GUO CHENG/Xinhua via AFP

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség a honlapján azt írta, hogy „a lakott területekre való becsapódás statisztikai valószínűsége alacsony”, és várhatóan lakatlan területen, valahol az Atlanti-óceánban fog landolni. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy Dél-Olaszország, valamint Észak-Spanyolország és Portugália is a törmelék röppályáján van. A spanyol hatóság elővigyázatosságból 100 kilométer széles tiltott zónát hozott létre a lezuhanó rakéta pályájának mindkét oldalán.

A NASA már korábban felszólította Kínát, hogy a nemzetközi normáknak megfelelően tervezze meg a rakétákat úgy, hogy azok a visszatéréskor kisebb darabokra essenek szét. (BBC, Yahoo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.