Túszul ejtettek hetven turistát a perui őslakosok

külföld
2022 november 04., 16:53

Hetven turistát túszul ejtettek perui őslakosok, tiltakozva ezzel a kormány tétlensége ellen az észak-perui Amazonas-vidéken történt kőolajvezeték-szivárgás kérdésében, írja az rtl.hu. A túszok között vannak peruiak és külföldi turisták, köztük amerikai, spanyol, francia, brit, német és svájci állampolgárok.

„Az a célunk, hogy a jelenlegi akcióval felhívjuk a kormány figyelmét” – mondta Watson Trujillo, a Cuninico településen élő őslakos közösség vezetője az RPP rádiócsatornának csütörtökön. Azt szeretnék, hogy a kormány küldjön delegációt a térségbe azért, hogy felmérjék az olajszivárgás okozta károkat.

photo_camera Olajszennyezés a Cuninico folyón. Fotó: HANDOUT/AFP/PERU'S PROSECUTORS OFFICE

Az észak-perui Amazonas-vidéket a tengerparttal összekötő 800 kilométer hosszú Norperuano vezeték szeptemberben sérült meg. A becslések szerint mintegy 2500 tonna kőolaj szivárgott a Cuninico folyóba.

A túszejtéssel az őslakosok demonstrációja újabb szintre lépett, korábban a folyón alkottak blokádot, hogy a hajóközlekedés feltartásával hívják fel a figyelmet a vízfelszínt beterítő olajszőnyegre és a szivárgás környezetre mért pusztító hatására.

Szeptember végén a kormány 90 napos szükségállapotot hirdetett ki a nagyjából 2500 őslakosnak otthont adó térségre. A Petroperú állami tulajdonú, kőolajforgalmazással foglalkozó céghez tartozó vezeték sérülését a vállalat beszámolói szerint szándékosan okozhatták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt