Tavaly is a leggazdagabb gazdák kapták a legtöbb agrártámogatást

gazdaság
2022 november 05., 19:18
comments 8

2021-ben is a legnagyobb gazdálkodókat támogatja a leginkább a magyar agrártámogatási rendszer, a kedvezményezettek felső 10 százalékának jutott a közvetlen agrártámogatások több mint 70 százaléka - ezt állapította meg idei elemzésében a K-Monitor.

Csányi Sándor agrárérdekeltségei 6 milliárd, Mészáros Lőrinc és környezete 4,5 milliárd támogatásban részesült 2021-ben. A korrupcióellenes civil szervezet immár tíz éve készít elemzéseket arról, kikhez kerülnek a magyar állami és uniós mezőgazdasági pénzek, ezeknek pedig évek óta fontos megállapítása, hogy a pénzek kiosztása elég egyenlőtlen, a legnagyobb agrárgazdálkodó cégek kapják a legtöbb pénzt, miközben a kis családi gazdaságoknak alig jár forrás. 2021-ben például a gazdálkodók legszegényebb 30 százaléka az összes agrártámogatás kevesebb, mint 1 százalékán osztozhatott. Ez annyira kevés, hogy a K-Monitor megállapítása szerint annak az ilyen kis gazdaságok fejlesztésére vagy hatékonyságára nincs igazán hatása, inkább amolyan szociális juttatásnak tekinthető.

Ez persze részben az agrártámogatások rendszerébe kódolt jelenség, a legtöbb támogatást ugyanis megművelt földterület, állatok száma és hasonló mércék alapján osztják, vagyis akinek több van, többet kap. 2014-ben viszont, pont az egyenlőtlenségek tompítására felső korlátot vezettek be a területalapú támogatásoknál, 1200 hektár fölött már nem jár pénz. A támogatások eloszlására viszont ennek nem volt hatása, utána is a leggazdagabbaknál kötött ki a legtöbb pénz. Részben azért, mert a 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodók ilyen-olyan kerülőutakon megkerülik a szabályozást, például több entitás között osztják föl a területet, amelyek viszont egy érdekkörbe tartoznak.

A kormány nagy földprivatizációs programja sem hozott igazán változást, nem hozta helyzetbe a helyi gazdálkodókat. A K-Monitor szerint főként azért, mert a sokszor strómanok szerezték meg a földeket gyanús körülmények között, és lényegében azonnal használatába adták a környéken aktív nagyüzemeknek.

2021-ben, ahogy 2016 óta minden évben, Csányi Sándor érdekeltségeihez került a legtöbb agrártámogatás, ezeket pedig Mészáros Lőrinc érdekeltségei követték, amelyek viszont egymilliárd forinttal kevesebbet kaptak tavaly, mint 2020-ban. A K-Monitor ábráján szépen látszik a Mészáros-birodalom felemelkedése, 2016-ban például még tizedannyi támogatást kaptak a volt felcsúti polgármester cégei, mint 4 évvel később. Megosztott harmadik helyen látható a holland származású Jos Janssen érdekeltségébe tartozó, az ország egyik vezető húsmarhatenyésztőjének számító Hunland-csoport és a hajdúnánási Bódi család érdekköre, amely elsősorban tejtermelő marhák tenyésztésével és szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik. Ez a két csoport 2,47-2,47 milliárd forintot kapott tavaly. Érdemes megjegyezni, hogy bár Simicska Lajos kiesett a pikszisből, agrárérdekeltségei még tavaly is kaptak több mint 33 millió forintot.


Könnyen lehet viszont, hogy a 2022-es év lesz az utolsó, amelyben átláthatók és összesíthetők lesznek a támogatási adatok. November 2-án ugyanis a Parlament elé került egy törvényjavaslat, amely alapvetően alakítaná át a támogatásokkal kapcsolatos adatközlés rendjét. Eltűnhet például a kedvezményezettek címe a nyilvános adatok közül. Bár látszólag a törvényjavaslat az Európai Bizottság egyik vonatkozó rendeletének akar megfelelni, a kormány a rendeletben meghatározott kötelezően közzéteendő adatkörön minden más, a támogatással kapcsolatos adatot egyszerűen “támogatási titoknak” minősítene. Így kérdés, hogy 2023-ban is el lehet-e készíteni egy hasonló elemzést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.