Vad csirkék lepték el Honolulu belvárosát

külföld
2022 november 05., 08:33
comments 6

„A csirkék úgy kószálnak, mintha övék lenne a hely" - mondta Karin Lynn, egy honolului lakos a Civil Beatnek.

Az államnak köztudottan problémát jelentenek az elvadult csirkék. A szárnyasok elszabadulásáért nagyrészt a hurrikánokat és a kakasviadalokat okolják, illetve a csirkéket etető turistákat. Az egyre növekvő populációk eddig a Hawaii-szigetek külvárosaiban és vidéki területein okoztak kellemetlenséget, de mostanában egyre nagyobb számban szivárognak be Honoluluba.

photo_camera Kakas kóborol a buja növényzetben Kauai szigetén (Hawaii, USA) 2007. július 14-én. Fotó: CREATIVE TOUCH IMAGING LTD/NurPhoto via AFP

Az elszabadult szárnyasok kárt tesznek a termésben, veszélyt okoznak az utakon, egy részük pedig hajnali kukorékolással bosszantja a lakosságot. Ezen kívül pusztítják az őshonos növényeket és terjesztik a gyomokat is.

A honolului lakosok egy része, akiknek elege lett az éjszakai zajszennyezésből, saját kezébe vette az ügyet. Idén nyáron egymást nem ismerő szomszédok fogtak össze egymással, hogy levadásszák és elkapják a kakasokat az éjszakai nyugalom érdekében. Ez azonban nem ment könnyen, mivel az állatok gyorsak és könnyen elmenekülnek.

A város a nagyon problémás területeken megpróbálta befogni a madarakat, de a befogásuk - ahogy azt a lakosok is tapasztalták - nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Májusban kiderült, hogy a város két hónap alatt 7000 dollárt költött mindössze 67 csirke befogására, ami madáranként 104 dollárnak felel meg.

Egy honolului lakos szerint az embereknek engedélyezni kellene, hogy lőhessék a csirkéket légpuskával. Jelenleg a Hawaii Földügyi és Természeti Erőforrások Minisztériuma ad utasítást a madarak befogására, majd elaltatására. A csirkék megölése azonban újabb vitákhoz vezet.

A legutóbbi hawaii törvényjavaslat, az elvadult csirkék számát fogamzásgátló madáreleséggel kezelte volna. Ez a javaslat azonban nem került elfogadásra. (via SFGATE)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.