A magyarok kétharmada azért nem rendelkezik a kívánt megtakarítással, mert nincs pénzük

gazdaság
2022 november 07., 08:30
comments 43

A magyarok 31 százaléka érzi magát anyagilag biztonságban, és mindössze 39 százaléka rendelkezik legalább egy hónapra elégséges megtakarítással, derül ki az ezer fős reprezentatív internetes kutatásból, amit a Portfolio rendelt meg.

A felmérés eredményei alapján a lakosság mindössze 31 százaléka érzi magát anyagi biztonságban nagyjából vagy teljesen, 69 százalék viszont nem igazán, vagy egyáltalán nem.

A válaszadók mindössze 18 százaléka rendelkezik 6 hónapra elégséges pénzügyi tartalékkal, 61 százaléka viszont legfeljebb egy hónapig húzná ki jövedelem nélkül. Az alapfokú végzettségűek 56 százaléka és a nők 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hónapról hónapra él.

A kutatás szerint a legtöbb család készpénzben tartja a megtakarítását, a rendszeres megtakarítási formák közül az életbiztosítás és a nyugdíjpénztári megtakarítás a leggyakoribb. Előbbivel például többen rendelkeznek, mint otthon tartott készpénzzel. A babakötvényről és a befektetési jegyekről alig van fogalma a magyar lakosságnak.

Ha tehetnék, a legtöbben befektetési célú ingatlanba vagy kriptopénzbe fektetnének, ezeket sokan infláció ellen is nyerőnek tartják.

Nem meglepő módon a válaszadók kétharmada azért nem rendelkezik a kívánt megtakarítással, mert nincs rá pénze. Mindössze 3 százalék jelölte meg okként a jelenleg elérhető alacsony hozamot, vagyis úgy tűnik, hogy még a lekötött betétek esetében sem feltétlenül ez az elsődleges visszatartó tényező. A válaszadók nagy arányban, 91 százalékban gondolják azt, hogy az államnak valamilyen megtakarítási formát támogatnia kell, 48 százalék a nyugdíjcélú megtakarítások mellett, 6,2 százalék ezek helyett adná meg ezt a segítséget a lakás-takarékpénztári megtakarításoknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt