Elment az áram és a víz Herszonban

háború
2022 november 07., 05:27
comments 1

Megszűnt az áram- és a vízszolgáltatás az orosz megszállás alatt levő Herszon városában és tíz környékbeli településen.

A térség ukrán vezetése szerint „terrortámadás” miatt sérültek meg a vezetékek a megye távolabbi, szintén oroszok által ellenőrzött részén. Az orosz hatóságok gyors megoldást ígérnek, akár a nap végére helyreállíthatják a károkat, egy ukrán energiavállalat vezetője viszont azt mondja, Beriszlav városában valószínűleg nem lesz áram, amíg fel nem szabadítják. „Képtelenség rendesen megjavítani a vezetékeket. Hiányoznak a szakemberek, a felszerelés, és az orosz megszállók nem is fogják hagyni, hogy megcsináljuk.”

photo_camera A Herszon megyei Arhangelszk: egy falu, amit már visszafoglaltak az ukránok Fotó: Bulent Kilic/AFP

Közben Kijevben már a polgármester, Vitalij Klicsko sem zárja ki az energiaszolgáltatás teljes leállását. Ebben az esetben hárommillió embert evakuálnának.

Klicsko azt üzente a lakosoknak, készüljenek akkumulátorokkal és meleg ruhákkal, majd ha tényleg arra kerül a sor, inkább menjenek a fővároson kívül élő rokonaikhoz. Ugyanakkor arra intette őket, ne legyenek borúlátóak, elmondása szerint ő csak próbál felkészülni a különböző forgatókönyvekre. „Mindent megteszünk, ami rajtunk múlik, hogy ez a forgatókönyv ne valósuljon meg.”

Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, 4,5 millió ukrán maradt áram nélkül, főleg Kijevben és környékén. Oroszország az elmúlt hetekben célzottan támadta az ukrán energetikai infrastruktúrát, megsemmisítve az erőművek nagyjából harmadát. Ezért kénytelenek szándékos áramszünetekkel is spórolni az ország különböző pontjain, miközben 17 EU-tagállam összesen 500 generátort küldött Ukrajnába. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt