Hárommillió embert evakuálhatnak Kijevből, ha végleg elmegy az áram

háború
2022 november 06., 08:20

A legrosszabb forgatókönyvre is próbálnak felkészülni Kijevben, miután Oroszország stratégiát váltott, és az elmúlt hetekben Ukrajna-szerte energetikai létesítményeket bombázott. Ha végleg elmegy az áram, akár a teljes fővárost kiüríthetik, ami hárommillió ember költöztetését jelentené, írja a New York Times.

A tervek szerint 12 órával a hálózat teljes összeomlása előtt értesítenék a városi tisztviselőket, majd megkérnék a lakosokat, hogy távozzanak. Egyelőre kezelhető a helyzet, és úgy tűnik, az emberek sem kezdtek maguktól menekülni, mondta a lapnak Roman Tkacsuk, Kijev biztonsági főnöke.

photo_camera Sötétbe burkolózó utca Kijevben, középen az Anyaföld szobor Fotó: MAXYM MARUSENKO/NurPhoto via AFP

Az oroszok elpusztították a teljes ukrán energetikai infrastruktúra 40 százalékát, ezért a fővárosban ezer melegedőt alakítanak ki, miközben a szükséges eszközök híján nehezen boldogulnak a meghibásodott erőművek javításával. A még működőket robbanásbiztos fallal próbálják védeni, és országszerte áramszünetekkel spórolnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.