Ferenc pápa: Valahányszor felelős pozícióba kerül egy nő a Vatikánban, javulni kezdenek a dolgok

egyház
2022 november 07., 10:01
comments 5

„Őszintén kell beszélnünk. A nők jogaiért vívott harc folyamatos küzdelem” - mondta Ferenc pápa úton a Vatikán felé, miután véget ért négynapos látogatása Bahreinben. Az újságírók az iráni helyzetről kérdezték, de Ferenc általánosságban válaszolt.

„Nem az történt, hogy Isten megteremtette a férfit, aztán adott neki egy ölebet, hogy legyen mivel játszania. A férfiakat és nőket egyenlőnek teremtette.”Szerinte nem léphet előre az a társadalom, amelyben nem biztosítanak egyre több lehetőséget a nők számára. Saját tapasztalatairól is beszélt. „Észrevettem, hogy valahányszor felelős pozícióba kerül egy nő a Vatikánban, javulni kezdenek a dolgok.”

photo_camera Fotó: MAURIZIO BRAMBATTI/AFP

Név szerint említette Raffaella Petrini nővért, Vatikán kormányzóságának főtitkárát, aki a városállam leghatalmasabb női vezetője. Ferenc pápa öt nőt nevezett ki a pénzügyeket felügyelő testületbe is. „Ez forradalmi számunkra, mert a nők tudják, hogyan találják meg az előre vezető utat.”

A katolikus egyház által tiltott női papság ügyét nem hozta szóba, korábban viszont - elődeihez hasonlóan - lezártnak tekintette ezt a kérdést.

Elítélte és emberiségellenesnek nevezte a hímsovinizmust, ami szerinte hazájában, Argentínában is túlságosan erős, illetve ismét fellépett a női nemi szervek megcsonkítása ellen. Az ENSZ szerint ez nagyjából 30 afrikai és közel-keleti országban létező gyakorlat, idén több mint négymillió lány van veszélyben. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.