Következményeket ígér a halloweeni tragédia miatt a dél-koreai elnök

külföld
2022 november 07., 06:25

Bocsánatot kért hétfőn Jun Szokjol dél-koreai elnök a halloweeni, 156 ember halálát okozó szöuli tömegtragédia miatt, egyben a felelősök megbüntetését és a biztonsági intézkedések felülvizsgálatát ígérte.

A szöuli haloweeni tömegtragédia áldozataira emlékező fiatal férfi alkoholt locsol az elhunytak emlékére.
photo_camera A szöuli halloweeni tömegtragédia áldozataira emlékező fiatal férfi alkoholt locsol az elhunytak emlékére. Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Október 29-én éjjel a világjárvány után ismét maszk és kötöttségek nélkül lehetett ünnepelni Szöul éjszakai életről ismert belvárosi részében, Itevonban, ahol a szűk utcákban rengeteg ember torlódott össze. Az áldozatok többsége fiatal volt, 197-en sérültek meg.

„Nem merem magamat azokhoz a szülőkhöz hasonlítani, akik lányaikat és fiaikat veszítették el, de elnökként az a dolgom, hogy megvédjem az embereket és a biztonságukat, s ezért megszakad a szívem. Sajnálom, és bocsánatot kérek a gyászoló családoktól, akik kimondhatatlan tragédiát élnek át, valamint mindazoktól, akik osztoznak fájdalmukban és szomorúságukban” - mondta Jun.

A rendőrséget élesen bírálták, miután kiderült, hogy mindössze 137 embert vezényeltek Itevonba, miközben az előzetes becslések szerint 100 ezer ünneplőre lehetett számítani. Ráadásul a tragédia előtt legalább 11 segélyhívás érkezett a hatóságokhoz, amikben az emberek arra panaszkodtak, hogy hatalmas a zsúfoltság és félő, hogy a tömegben emberek fulladhatnak meg vagy agyontaposhatják őket.

Cipők a szöuli tragédia helyszínéről
photo_camera Cipők a szöuli tragédia helyszínéről Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

„A rendőrség munkáját kiterjedt reformnak kell alávetni, mert ez elengedhetetlen a kockázatok felméréséhez és a balesetek megakadályozásához, hogy megvédhessük az emberek biztonságát” - mondta az elnök.

Jun Hikun országos rendőrfőnök hétfőn a parlamentben védte a rendőröket. Azt mondta, hogy a koronavírus előtti éveknél több embert rendeltek a helyszínre, és 137 rendőrnek elegendőnek kellett volna lennie ekkora tömeg kezelésére, de „a hatóságok nem számíthattak arra”, hogy a tömeg a sikátorokban összesűrűsödik. Az ellenzék a rendőrfőnök és a belügyminiszter leváltását követeli. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.