Kivonulnak Herszonból az oroszok

külföld
2022 november 09., 15:45
comments 60

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter parancsot adott arra, hogy a Herszon megyében lévő orosz erők vonuljanak át a Dnyeper bal partjára, ez azt is jelenti, hogy a megszálló hadsereg feladja Herszon városát.

Ez azért is nagy szó, mert Herszon volt az első nagyobb város, amelyet az orosz hadseregnek sikerült elfoglalnia Ukrajna inváziója során, és az egyetlen megyeszékhely is, amely orosz fennhatóság alá került.

link Forrás

Max Seddon, a Financial Times moszkvai tudósítója szerint mindez nem váratlan, de óriási kudarc az orosz hadsereg számára.

A kivonulást Szergej Szurovikin, a Herszonban állomásozó orosz erők parancsnoka javasolta a védelmi miniszternek. Surovikin szerint nem tudják megfelelően ellátni a a városában és a környékbeli településeken állomásozó erőket, ezért célszerű az ukrán offenzíva elől a Dnyeper bal partjára húzódni. Az orosz csapatok a herszoni civil lakosság nagy részét és az orosz adminisztráció tagjait már októberben evakuálták, igaz ez az "evakuálás, vagyis az, ha megszálló csapatok a megszállt területről deportálják a civil lakosságot, háborús bűnnek minősül.

photo_camera Herszon városa a Dnyeper partján. Fotó: ANDREY BORODULIN/AFP

A mai nap híre volt ugyanakkor az is, hogy meghalt a herszoni orosz adminisztráció vezetőhelyettese, Kirill Sztremouszov.

Herszon feladásával egyetlen olyan ukrajnai nagyváros, Mariupol marad az oroszok kezén, amelyet a február 24-én indított offenzíva során foglaltak el. (Gazeta.ru, Meduza.io)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.