Amerika becslése szerint 200 ezer áldozata lehet az ukrajnai háborúnak

háború
2022 november 10., 6:35
comments 2

Az amerikai vezérezredes becslése szerint mintegy 100 ezer orosz és 100 ezer ukrán katona halt meg vagy sebesült meg a háborúban, melyet Oroszország indított Ukrajna ellen.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített parancsnokságának elnöke úgy becsli, a civil áldozatok száma akár 40 ezer is lehet.

Az elmúlt napokban Ukrajna jelezte, hogy mégis hajlandó tárgyalásokat folytatni Moszkvával. Korábban Volodimir Zelenszkij elnök az mondta, csak akkor hajlandó erre, ha Vlagyimir Putyin távozik a hatalomból.

Milley tábornok arról beszélt, ahhoz, hogy a tárgyalások sikeresek legyenek, Oroszországnak és Ukrajnának is el kell ismernie, hogy a háborús győzelem „talán nem érhető el katonai eszközökkel, ezért más eszközökhöz kell folyamodni”.

A vezérezredes szerint a veszteségek mértéke előremozdíthatja a tárgyalások megindulását. „Jóval több mint 100 ezer orosz katonáról van szó, akiket megöltek és megsebesítettek” - mondta Milley tábornok. „Valószínűleg ugyanez a helyzet az ukrán oldalon is”.

Moszkva legutóbbi, szeptemberi - március óta először kiadott - jelentése szerint a háború kezdete óta mindössze 5937 katona halt meg. Szergej Sojgu védelmi miniszter minden állítást, ami jóval magasabbra teszi az áldozatok számát, visszautasít.

Az ENSZ 7,8 millió ukrajnai menekültet tart nyilván Európa-szerte, beleértve Oroszországot is. És ebben még nincsenek benne azok, akik elhagyni kényszerültek otthonukat, de Ukrajnán belül maradtak.

Szerdán Moszkva bejelentette, hogy csapatai megkezdik a kivonulást a kulcsfontosságú Herszonból. Milley tábornok elmondta, hogy bár a „kezdeti jelek” arra utalnak, hogy megkezdődött a visszavonulás, megjegyezte, hogy a kivonulás több hetet is igénybe vehet.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt