Az USA nem ad Gray Eagle drónokat Ukrajnának

külföld
2022 november 10., 14:48

Júniusban lehetett először hallani róla, hogy az Egyesült Államok fejlett, rakétákkal felszerelhető harci drónokat készül eladni Ukrajnának. Ehhez képest a Gray Eagle drónok gyártója most megerősítette a Wall Street Journal értesüléseit: a Pentagon nem hajlandó Ukrajnába küldeni a hipermodern eszközöket.

photo_camera Fotó: Youtube/Military Analysis

Kijev hónapok óta kéri az általa eddig használtaknál jóval fejlettebb drónokat, amelyek 30 órát tudnak a levegőben tölteni egyfolytában, hatékonyan használhatók hírszerzési-megfigyelési célokra, és nyolc Hellfire rakéta kilövésére képesek.

A Pentagon hónapokon keresztül ködösen fogalmazott, elviekben már júniusban rábólinthattak volna a szállításra, de aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az eszközök könnyen orosz kézre kerülhetnek a harcok során.

A Pentagon hivatalosan azért utasította el Kijev kérését, mert a Gray Eagle MQ-1C drónok küldésével fokozhatnák a konfliktust, azaz Amerika így olyan fegyverekkel látná el Ukrajnát, amelyek képesek oroszországi területeket támadni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.