Ha tényleg megemelik Matolcsy fizetését, egy csomó állami vezető is jól jár

POLITIKA
2022 november 10., 05:33
comments 3

A Magyar Nemzeti Bank vezetőjének jelenleg bruttó ötmilliós fizetését megemelő javaslatot nyújtott be a pénzügyminisztérium. Ha ezt elfogadják, nemcsak Matolcsy György jár jól, hanem számos más állami intézmény vezetője is - írja a 24.hu.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott javaslat a jegybanktörvény módosításáról fizetésemelési hullámot indíthat el, ugyanis több állami szerv vezetőjének a fizetését kötik a jegybankelnök bérezéséhez. Az MNB falain kívül az alábbi vezetőknek emelkedhet a fizetése:

  • a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, elnökhelyettesei és főtitkára, valamint a Versenytanács tagjai,
  • a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és elnökhelyettese,
  • a Közbeszerzési Hatóság elnök és főtitkára,
  • a Nemzeti Média és Hírközlő Hatóság (NMHH) elnöke, elnökhelyettese, főigazgatója és főigazgató-helyettese,
  • a Médiatanács tagjai
  • és a most felálló Integritás Hatóság elnöke és helyettesei.

Az ő fizetésüket Matolcsy bérének 80 százalékában határozták meg, tehát most havi 4 millió forintot keresnek, ami - ha átmegy a javaslat - jövőre 800 ezer forinttal emelkedhet.

A pénzügyi tárca javaslata - bár azt nem indokolták - vélhetően azért emelné Matolcsy fizetését, mert az Állami Számvevőszék elnökének bére idén megelőzte a korábban az állami szférában legmagasabbnak számító MNB-elnöki fizetést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.