Még sosem volt ilyen magas a nyugdíjasokat sújtó infláció

gazdaság
2022 november 10., 18:32
comments 9

Farkas András nyugdíjszakértő szerint feltétlenül át kellene térni a havi nyugdíjemelésre az éves inflációkövetőről. A kormány most arra büszke, hogy pénteken utalják az emelt nyugdíjakat. A nyugdíjemelés 4,5 százalékos, idén összesen 14 százalékos.

Az összesített szemlélet elfedi a valóság tömegeket sújtó tényleges gondjait, elsősorban a medián nyugdíj összegénél (a novemberi emelés előtt pillanatnyilag 142 ezer forintnál) kisebb ellátásban részesülő több mint egymillió nyugdíjas súlyos megélhetési problémáit és a pillanatnyilag 100 ezer forintnál is kisebb összegű ellátásban részesülő 600 ezer nyugdíjas keserves gondjait

írta blogján Farkas.

Az éves átlagos inflációt követő nyugdíjemelés nyugodtabb időkben működhet, amikor év közben mondjuk januárban 3 százalékos, decemberben pedig 5 százalékos az infláció, vagyis átlagban 4 százalékos emelést kaphatnak a nyugdíjasok, így decemberben sem érzik úgy, hogy rohamos tempóban romlik a pénzük.

Jelenleg azonban más a helyzet. Idén januárban 8 százalékos volt az infláció, októberben már 20 százalék fölötti, így utólag hiába kapnak 14 százalékos emelést, az csak nagyon távolról követi a pénzromlás ütemét. A havi emelés a valós inflációs helyzethez igazodna, és nem hónapokkal később, utólag korrigálnák.

Ráadásul a mostani nagyon rossz inflációs forgatókönyv a nyugdíjasokat a megszokottnál is jobban sújtja. Mióta külön mérik a nyugdíjas inflációt, még sosem volt ilyen magas annak az értéke, írta már augusztusban, a júliusi adatok alapján a Világgazdaság. Pedig akkor még csak 13,8 százalék volt a nyugdíjas infláció. Azóta csak rosszabb lett a helyzet, már 23,6 százalékos, amiy az átlagos inflációt (21,1%) is 2,5 százalékkal übereli. Arra gyakran van példa, hogy a nyugdíjas infláció meghaladja az átlagost, de az ekkora eltérés ritka.

photo_camera Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A nyugdíjas árindex szűkebb, kevesebb termékcsoportot ölel fel, mint az általános, és a nyugdíjasok fogyasztási szerkezetével történik a súlyozás. Például a gyógyszerek, az élelmiszerek és a rezsi ára sokkal inkább befolyásolja a mértékét. Most az élelmiszer 40 százalékkal, a háztartási energia 64,4 százalékkal drágult, emiatt a nyugdíjasok körében mért fogyasztóiár-index rég nem látott mértékben meghaladta a lakosság egészére vonatkozó indexet.

Szokásos előadás

A kormány a szokásos mutatványát adja elő, aminek lényege: az alultervezett infláció miatt utólag emelik a nyugdíjakat, azaz a nyugdíjasok hónapokig kevesebb pénzt kapnak, mint amennyi járna nekik, de a jól kommunikálható kompenzációval a kormány a segítségükre siet. Például januárban 5 százalékos emelést kaptak, aztán a választások előtt a Pénzügyminisztérium bejelentette: két lépcsőben nyugdíj-kiegészítés történik, az első júniusban, a második novemberben.

Ezt a 4,5 százalékos emelést kapják most meg az idősek, így az átlagos nyugdíj összege 167 ezer forintról 174 ezer forintra emelkedik. Miközben csak a kenyér ára szeptemberről októberre 6,1 százalékkal drágult egy hónap alatt, tehát az emelés ellenére még kevesebbet tudnak majd vásárolni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.