Nukleáris torpedóval kísérletezhetnek az oroszok

háború
2022 november 10., 20:40

Az Egyesült Államok az elmúlt hetekben arra lett figyelmes, hogy az orosz haditengerészet hajói egy új, atommeghajtású torpedó esetleges tesztelésére készülnek, értesült a CNN egy magas rangú amerikai tisztviselőtől.

Az előkészületekben részt vevő hajók között ott volt a Belgorod, egy különleges műveletek végrehajtásához módosított tengeralattjáró. A Belgorod képes a nukleáris meghajtású, pilóta nélküli Poszeidón torpedó indítására, amely hagyományos és nukleáris lőszert is szállíthat.

photo_camera A Belgorod tengeralattjáró

A nukleáris meghajtásnak köszönhetően a Poszeidón hatótávja gyakorlatilag korlátlan, ezer méter mélyre tud ereszkedni, 10 ezer kilométert tud megtenni a víz alatt, így kiválóan használható part menti fegyverzetek megsemmisítésére. A torpedókból egyszerre hatot tud magával vinni a Belgorod.

Az Egyesült Államok azt ugyanakkor nem feltételezi, hogy az oroszok ténylegesen kísérleteztek volna nukleáris eszközök felrobbantásával, hiszen az számukra is potenciális veszélyt jelenthetne.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.