Októberben 15,1 százalékra csökkent az infláció Csehországban

gazdaság
2022 november 10., 10:15

Októberben 15,1 százalékra esett vissza az éves infláció Csehországban a szeptemberi 18 százalékról. A Cseh Statisztikai Hivatal szerint a drágulás ütemének lassulása jóval nagyobb, mint amit az elemzők vártak, akik néhány tized százalékpontnyi fékezésre számítottak. Az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 1,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

Mindeközben Magyarországon a KSH által publikált októberi inflációs adat 21,1 százalék, ami nemcsak régiós szinten, de európai összehasonlításban is a legmagasabbak közé tartozik.

Csehországban az ottani statisztikai hivatal szerint az árszínvonal alakulását októberben leginkább a kormányzati intézkedések, azaz a lakossági áramfogyasztásra kifizetett állami támogatások befolyásolták, és a kormány takarékossági intézkedéseinek köszönhetően 2020 decembere óta most először csökkent havi összehasonlításban az áram ára.

A villanyáram ára októberben évi 38,2 százalékkal, havi összehasonlításban pedig 53,9 százalékkal csökkent Csehországban. A földgáz ára októberben 2,7 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.

Éves összevetésben Csehországban a húsfélék 26,6 százalékkal, a cukor 54,3 százalékkal, a vaj 27 százalékkal, a csirkehús 2,7 százalékkal, míg a zöldség 9,4 százalékkal drágultak októberben. A ruházati cikkek 3,6 százalékkal, a cipők pedig 4,5 százalékkal kerültek többe októberben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.