Egy bűnbanda 200 millió forintot csalt össze úgy, hogy olyanoknak gyártattak ortopéd cipőt, akik nem is tudtak róla

bűnügy
2022 november 11., 11:16
comments 9

Hét embert letartóztattak egy 200 millió forint értékű csalás ügyében, melyben a gyanúsítottak több ezer ember személyes adatait szerezték meg, nevükre ortopéd cipő készítésére vényt írattak, az erre járó támogatást pedig jogosulatlanul hívták le a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől - közölte pénteken dr. Garai Gábor István rendőr alezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatóhelyettese.

photo_camera Rajtaütés az egyik érintett cégnél. Fotó: police.hu

Összesen nyolc gyanúsítottja van az ügynek: két ortopéd szakorvos, két asszisztens, illetve két ortopédcipőket gyártó cég vezetői és alkalmazottai. Őket bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, magánokirat hamis felhasználásával és különleges személyi adatokkal való visszaéléssel gyanúsítják.

Garai elmondta, hogy kenőpénzért cserébe jellemzően idősotthonok dolgozóitól szerezték meg összesen mintegy 3000 ember adatait, akiknek a nevére aztán felírták az ortopéd cipőket.

Ezekkel az emberekkel az orvosok többnyire sosem találkoztak, nem vizsgálták őket meg, a betegek nem is tudtak róla, hogy készült nekik ilyen cipő. Több olyan személy adatait is felhasználták, aki nem tud járni vagy demens.

Volt olyan ember, aki a NEAK-ban ellenőrizte az adatait, amikor szembesült azzal, hogy felírtak neki ilyen cipőt, miközben nem is járt ortopédiai vizsgálaton. Az ügyben 2021-től kezdődően vizsgálták az eseteket, de valószínű, hogy régebb óta zajlott a csalás és a nyomozás során több elkövető is előkerül majd.

A nyomozók november 8-án nyolc megyében összesen 45 helyszínen tartottak házkutatást, ennek során találtak számos előre, névre szólóan legyártott cipőt, melyhez még a vény sem volt meg, csak rajta a cetli, hogy vényre vár. Jelentős mennyiségű készpénzt is lefoglaltak, illetve bankszámlákat is zároltak - összesen kb. 350 millió forintnyi összeget. Az egyik házkutatás helyszínén mintegy százmillió forintot találtak szemeteszsákban. Mivel a nyomozás még folyik, az érintett cégeket kérdésünkre sem kívánták megnevezni, arra hivatkozva, hogy bővülhet az elkövetők köre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt