Rácz András: Atomot Herszonra? Vagy özönvizet?

háború
2022 november 11., 09:22
comments 24

November 9-én Oroszország bejelentette: kivonja haderejét Herszonból, egészen pontosan Ukrajna megszállt Herszon megyéjének a Dnyeper folyótól nyugatra eső részéből. A kivonulás azt jelenti, hogy Oroszország elveszíti az ellenőrzést az egyetlen olyan ukrán megyeszékhely felett, amelyet a 2022. február 24-én kezdődött eszkaláció óta szállt meg.

A kivonulás bejelentése

Az orosz haderő kivonására a jobb parti Herszonból Szergej Sojgu védelmi miniszter adta ki a parancsot egy sajtókonferencián, miután meghallgatta Szergej Szurovikin tábornoknak, az ukrajnai orosz műveletek főparancsnokának a jelentését. A magához képest is mogorva Szurovikin úgy fogalmazott, a jobb part védelme „kilátástalan”, így az erők és a fegyverzet védelme érdekében a védekezést a Dnyeper bal partján szükséges folytatni. A miniszter külön felhívta a tábornok figyelmét arra, hogy a kivonulás a polgári lakosság védelme érdekében is indokolt. Noha az orosz vezetés a jobb parti Herszonból való kivonulásról beszélt, technikailag ebbe beletartozik Mikolajiv megye néhány kisebb, még orosz megszállás alatt álló része is.

A herszoni front 2022 október 7. és november 9. között. október hetedikére vonultak vissza az orosz csapatok a megye északnyugati részéből, amit akkor még friss szerzeményként kék színezéssel jelölték a Deepstatemap térképén. November 9-én jelentette be az orosz hadvezetés, hogy tarthatatlanná vált a csapataik helyzete, ezért visszavonulnak a Dnyeper túlpartjára.
photo_camera A herszoni front 2022. október 7. és november 9. között Fotó: Deepstatemap / 444.hu

Az orosz állami média a kivonulás hírét igyekezett úgy interpretálni, hogy az egy nehéz, de szükséges döntés volt. Dicsérték Szurovikin megfontoltságát, és hogy volt bátorsága ezt a nehéz döntést meghozni. Érdekesség, hogy a védelmi minisztériummal szemben az utóbbi időben erősen kritikus Ramzan Kadirov csecsen vezető is gratulált a tábornoknak. Arról, hogy a kivonulás bejelentése miben különbözik az eddigi orosz harctéri vereségek kommunikációjától, érdemes Király András elemzését elolvasni.

Súlyos stratégiai vereség

Bár az orosz vezetés igyekszik úgy feltüntetni Herszon elvesztését, mint egy tervezett, a veszteségminimalizálás érdekében szükséges folyamat végeredményét, valójában látni kell, hogy a visszavonulás súlyos stratégiai vereséget jelent Oroszország számára, politikai és katonai oldalról egyaránt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.