Ügyesen átkeretezett orosz vereség

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 november 10., 15:15
comments 18

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdai bejelentésének fényében talán még az éberebb olvasók figyelmét is elkerülte, milyen fényes győzelmet aratott újfent az ukrán hadsereg. Pedig a nyáron kezdődött, hivatalosan augusztus végén megindított herszoni offenzíva úgy is zajos siker volt, ha jellegében nem felelt meg az offenzíva fogalmához társuló képnek.

photo_camera A herszoni front 2022 október 7. és november 9. között. Október 7-re vonultak vissza az orosz csapatok a megye északnyugati részéből, amit akkor még friss szerzeményként kék színezéssel jelölték a Deepstatemap térképén. November 9-én jelentette be az orosz hadvezetés, hogy tarthatatlanná vált a csapataik helyzete, ezért visszavonulnak a Dnyeper túlpartjára Fotó: Deepstatemap / 444.hu

Nem páncélosokkal támogatott gyalogság rohamaival törték át az orosz frontvonalat. Az ukrán erők, melyeknek közel sem volt meg a kiépített védvonalak áttöréséhez minimálisan szükségesnek tartott háromszoros erőfölényük, módszeres tüzérségi támadásaikkal lényegében katlanba zárták, elvágták kritikus utánpótlásuktól az orosz csapatokat, melyeknek így az októberben a teljes ukrán hadszíntér parancsnokává kinevezett Szergej Szurovikin saját bevallása szerint is tarthatatlanná vált a helyzetük a Dnyeper jobb partján.

Magyarán, az ukránoknak sikerült saját erőiket megkímélve, a véres szeverodonecki harcok árán nyert idő alatt beszerzett nyugati tüzérségi eszközök bevetésével megtörniük az orosz megszállók ellenállását a háború egésze szempontjából stratégailag legfontosabb részen, az egyetlen orosz hídfőállásban a Dnyeper nyugati partján.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt