Ügyesen átkeretezett orosz vereség

külföld
2022 november 10., 15:15
comments 17

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdai bejelentésének fényében talán még az éberebb olvasók figyelmét is elkerülte, milyen fényes győzelmet aratott újfent az ukrán hadsereg. Pedig a nyáron kezdődött, hivatalosan augusztus végén megindított herszoni offenzíva úgy is zajos siker volt, ha jellegében nem felelt meg az offenzíva fogalmához társuló képnek.

A herszoni front 2022 október 7. és november 9. között. október hetedikére vonultak vissza az orosz csapatok a megye északnyugati részéből, amit akkor még friss szerzeményként kék színezéssel jelölték a Deepstatemap térképén. November 9-én jelentette be az orosz hadvezetés, hogy tarthatatlanná vált a csapataik helyzete, ezért visszavonulnak a Dnyeper túlpartjára.
photo_camera A herszoni front 2022 október 7. és november 9. között. Október 7-re vonultak vissza az orosz csapatok a megye északnyugati részéből, amit akkor még friss szerzeményként kék színezéssel jelölték a Deepstatemap térképén. November 9-én jelentette be az orosz hadvezetés, hogy tarthatatlanná vált a csapataik helyzete, ezért visszavonulnak a Dnyeper túlpartjára Fotó: Deepstatemap / 444.hu

Nem páncélosokkal támogatott gyalogság rohamaival törték át az orosz frontvonalat. Az ukrán erők, melyeknek közel sem volt meg a kiépített védvonalak áttöréséhez minimálisan szükségesnek tartott háromszoros erőfölényük, módszeres tüzérségi támadásaikkal lényegében katlanba zárták, elvágták kritikus utánpótlásuktól az orosz csapatokat, melyeknek így az októberben a teljes ukrán hadszíntér parancsnokává kinevezett Szergej Szurovikin saját bevallása szerint is tarthatatlanná vált a helyzetük a Dnyeper jobb partján.

Magyarán, az ukránoknak sikerült saját erőiket megkímélve, a véres szeverodonecki harcok árán nyert idő alatt beszerzett nyugati tüzérségi eszközök bevetésével megtörniük az orosz megszállók ellenállását a háború egésze szempontjából stratégailag legfontosabb részen, az egyetlen orosz hídfőállásban a Dnyeper nyugati partján.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.