Az oroszok minden erejét leköti Szeverodoneck ostroma

külföld
2022 június 18., 14:08
comments 5

Ha az ukrán hadsereg terve Szeverodoneck védelmével az orosz csapatok lekötése, márpedig más értelme nem nagyon lehet, akkor az működni látszik. Az Institute for the Study of War (ISW) legfrisebb elemzésében az ukrán védelmi minisztérium szóvivőjére, Olekszandr Motuzjanikra hivatkozva arról ír, hogy az oroszok éppen tankokat, pszh-kat, szállító járműveket vonnak össze Luhanszk megszállt részén Sztarobilszknél, Szeverodonecktől negyven kilométernyire.

Ukrán katonák egy orosz tüzérségi támadásban megsemmisült rakátépületnél Liszicsanszkban.
photo_camera Ukrán katonák egy orosz tüzérségi támadásban megsemmisült rakátépületnél Liszicsanszkban. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

A közösségi médiás beszámolók szerint ezek mellett tüzérségi eszközöket is átcsoportosítottak ide, ráadásul a harkivi frontról, pedig annak az északi részén éppen visszább próbálnák szorítani az ukrán erőket az államhatártól, a keleti arcvonaluk ellen pedig a jelek szerint az ukránok ellentámadásra készülnek Szlovjanszk felmentésére. De erről majd később, előbb nézzük, mi a helyzet Szeverodoneckben, a háború eddigi legnagyobb csatájában.

link Forrás

A helyzet az, hogy bár az oroszok erőik javát ide, Szeverodoneck és Liszicsanszk bevételére összpontosították, érdemi eredményeket pénteken se tudtak felmutatni. Az ukrán vezérkar jelentése szerint erőik Szirotinéban és Metolkinéban, Szeverodoneck két déli elővárosában is visszaverték az orosz támadásokat, illetve továbbra is tartják az Azot műtrágyagyár hatalmas ipartelepét.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.